Drömbokhandel

Det är nog fler än jag som drömt om att driva en bokhandel. Det finns ju både böcker och filmer på detta tema. Nu har jag hittat en som har allt man vill ha av en. Inte i Oxford, inte i Edinburgh utan ganska otippat i Carlisle. Jag går faktiskt så långt som att säga att den är värd en omväg för dig som ändå är i trakten.

Bookends ligger på Castle Street mellan katedralen och slottet och ser väl ut som en bokhandel gör mest från utsidan. Det är när man kommer in som man inser att den är speciell. Först möts man av en massa lappar om allehanda evenemang och inser att det här är en lokal mötesplats. Det är sagostunder för barn på lördagar, en diskussion om kvinnolitteratur en dag och om naturböcker en annan. Ett perfekt ställe för den som är ny i stan och inte bara vill hänga på puben för att träffa folk på fritiden.

När man så kliver vidare delar sig butiken i två. Till höger en bokhandel som visserligen inte är jättestor men full av ny skönlitteratur, politiska böcker, lokal fakta och en stor del vikt år barn. Åt vänster ligger ett större rum men fullt av hyllor det också för där är istället ett antikvariat som heter Bookcase med allt du kan tänka dig om Cumbria och mängder med annat i olika genrer. Mer ovanliga böcker står i glasmontrar och i ett par stånd på hjul hittar du fina kort med målningar av djur av natur. Här kunde jag stannat jättelänge om jag inte varit tvungen att hämta ut min väska vid stationen, inte minst för att det här första rummet bara är ett av många, många fler i den vackra byggnaden. Här finns till och med en del med en massa kartor liksom en med musik.

Jag kom till Bookends via den lilla smala gränden Long Lane som du kan se i mitt inlägg om Carlisle och anledningen till att jag svängde in där var just för att jag på kartan sett en bokhandel och konstaterat att den var öppen. Inne i gränden låg ett litet café som hette Cakes & Ale, ett namn jag tyckte var kul. Döm om min förvåning när jag sedan var inne i antikvariatet och ser en dörr vidare till caféet därifrån bland alla rum och snirkliga korridorer. Dessutom ser jag rakt ner till caféets uteservering i husets mysiga trädgård på baksidan. Nästa gång får jag inte vara proppmätt när jag går hit.

Jag har förstått att caféet fått nya ägare för ett tag sedan och vet inte om den moderna bokhandeln har egen ägare. Förmodligen är det så för den har egen hemsida och en butik även i Keswick i Lake District. För mig spelar detta ingen som helst roll. Jag bara insuper allt sammans, köper en bok fast jag kunde köpt många om jag inte kommit med tåg och funderar när jag går på att det får bli ett stopp igen här. Helst på bilsemester.

8 kommentarer

  1. skulle gärna besöka

    Gillad av 1 person

    1. Ja jag hoppas du kommer iväg.

      Gilla

  2. Eva Norum Ylinikka · · Svara

    Ojojoj! Det låter mysigt🤗

    Nu vill jag genast åka till Carlisle!

    Gillad av 2 personer

    1. Hihi, ja det var mycket böcker överallt och jag önskar jag kunde suttit där i trädgården en stund med något gott.

      Gillad av 1 person

  3. Ingmarie Andersson · · Svara

    Åh jag känner mig träffad av detta inlägg hihi. Från 11 maj och en vecka framåt bor jag 2 minuter promenad från Bookends i Keswick. Jag har varit inne där de två tillfällen jag dessförinnan vistats i Keswick för jag bor på samma ställe så det går inte att låta bli bokhandeln… Jag visste inte om den i Carlisle men jag förstår det som att den är betydligt större. Denna resa till Keswick gör jag en avstickare till Carlisle över dagen och det blir härligt att gå in i bokhandeln där.  På tillbakavägen blir det som sagt två hela ddr i Leeds med Otley show.

    Gillad av 1 person

    1. Bookends är den mindre av de två i Carlisle men de hänger ju ihop så det blir massor av böcker oavsett. 😀 Keswick är mysigt.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog