Det lilla kaféet ovan hamnen

Visst låter det som en smörig titel på en feelgood-bok? Det är det inte utan istället just ett fantastiskt trevligt café i uppe i den norra delen av stadskärnan i lilla Whitby. Faktiskt ett av de bästa caféer både jag och mitt resesällskap vet. Bara se utsidan på bild här:

Sherlocks Coffee Shop (jo, det stavas så) ligger på den sida floden som inte domineras av turister på väg till den berömda klosterruinen uppe på sin klippa. Här finns istället fler vardagsbutiker som lokalbefolkningen själva behöver även om det definitivt inte är tomt på besökare heller eftersom många gamla badhotell ligger en bit bort på höjden.

Vi kom hit i ösregn och det gjorde många andra också så borden i rummen närmast disken med bakverk var fulla av gäster men vi hittade plats längst in i en liten ”snug”, en mysig alkov som enligt både caféet och dess gäster är populärt bland par som vill sitta lite ifred. Med immiga glasögon och mycket folk överallt så blev det svårt att fotografera allt vackert i rummen utan motljus och reflektioner så ni får bara det här från ett rum där det var lite lugnare men lita på att det känns otroligt ombonat precis överallt. Möblerna är en salig blandning och det är speglar och tavlor överallt, många med Sherlock-tema.

Whitby är känt för sin fish & chips som jag alltid äter där och vi hade dykt in här på grund av regnet just den här gången även om jag också varit sugen på att komma hit länge. Detta gjorde att vi var här tidigt och inte speciellt hungriga så vi testade inte bakverken men de såg delikata ut allihop och är varierade, med scones i fönstret som ni ser. Det bakas varje morgon.

Det finns faktiskt även ett par rum att boka om man vill övernatta i stan men även om du inte tänkt det så ta en titt även på ovanvåningen med toaletten för att se mer av den brokiga inredningen. Eftersom caféet heter Sherlocks blir du nog inte förvånad om jag säger att de också har mysterier du kan boka om du gillar sådant, bara spana in hemsidan. Själv återkommer jag för te och bakverk och för stämnningen. Det tog tre sekunder så var vi indragna i konversation med traktens tedrickande tanter på bästa Yorkshirevis.

8 kommentarer

  1. Man blir förstås väldigt sugen på att åka dit för en Cream tea när man läser ditt inlägg!
    Vi har planer på att resa till närliggande områden i höst, så det kan mycket väl bli en avstickare till Whitby! 😀

    Gillad av 1 person

    1. Det tycker jag verkligen. Framför allt om ni aldrig varit där. Vart bär det av i höst?

      Gilla

      1. Eva Norum Ylinikka · ·

        Godmorgon!
        Vi har en vit fläck mellan York och Edinburgh i princip, där vi bara passerat igenom.
        Planen är inte helt satt ännu, men Newcastle, Durham och Middlesbrough är med på listan. Vi tänkte ta flyget till Edinburgh och beroende på hur länge vi kan vara borta och hur lång restid det är mellan orterna styr ju hur många ställen vi hinner med. Jag tror det får bli september, så är det ju fortfarande sommar. Och vi måste ju hinna att vandra omkring ordentligt dit vi åker. Inte hetsa oss igenom utan njuta av utbudet av museum, konst och arkitektur och förstås mysiga fik och pubar.
        Jag brukar försöka se till att de orter vi väljer att bo i några nätter har ok avstånd till andra intressanta ställen för dagstripper därifrån. Som tur är så ligger det mycket att se ganska tätt i England, så vi brukar få till ett gäng härliga minnen per resa ☺️

        Gillad av 1 person

      2. Varför Middlesborough, undrar jag nyfiket? Fast deras transportbro är cool. Om ni startar i Edinburgh känns det som att Alnwick med sitt slott känt från Downton och Harry Potter (samt Front de Beuf i Ivanhoe) är ett kul stopp. Där finns även en kul bokhandel I den gamla stationen och så kan man se inredningen från Titanics systerfartyg i en hotellrestaurang. Nära ligger ju även Lindisfarne men också Ivanhoes slott Bamburgh. 😁
        Durham är jättemysigt. Nära både M’boro och Whitby rekommenderar jag lilla Helmsley som jag bloggat om, med klosterruinen Rievaulx. Så fridfullt.

        Gilla

      3. Eva Norum Ylinikka · ·

        Haha😅 försöker ha ett öppet sinne! Större städer = större utbud (vilket inte alltid stämmer…) men ställen är inte alltid lika sitt rykte! Birmingham trodde jag skulle vara grått och industri, likadant Leeds, men inte! Gloucester skulle ju vara så himla fint, men det håller jag inte riktigt med om och hur man uppfattar det beror ju naturligtvis på förväntningarna.
        De flesta ställen, även om inte allt är magnifikt, ger ju ändå alltid någon trevlig minnesvärd upplevelse (utom möjligtvis Crewe då…🙄) men jag vill bara se och uppleva så mycket jag har möjlighet till därborta!

        Gillad av 1 person

      4. Haha, Gloucester är en av de städer jag prioriterat bort lite. Ser trist ut. Jag håller annars med om att alla har något. Leeds var mycket tråkigare när jag bodde i York (mest teater och shopping samt konstmuséet) men idag finns massor att se och urtrist har det aldrig varit, mer letande efter sin själ efter all rivning på 60-talet tror jag. Birmingham är kul. Just nu är jag i en av mina favoriter bland de större, Manchester.

        Gilla

  2. Ingmarie Andersson · · Svara

    Vad härligt det låter!!! Även den här konversationen mellan dig och en annan läsare utifrån inlägget är väldigt inspirerande och där du nämner orten Alnwick.

    Jag måste se mig noggrannare om nästa jag kommer till Whitby vilket jag förhoppningsvis gör. Jag har uppenbarligen bara gått efter turiststråken. De två gånger jag varit där var några timmars besök över dagen och jag måste ha missat helt den här delen som lokalbefolkningen mer rör sig på. Det känns lite snopet och till och med lite pinsamt ..hihi. Men det går ju att åtgärda. Whitby är en pärla som jag fick en väldigt speciell känsla för och där jag skulle vilja övernatta.

    Gillad av 1 person

    1. Whitby är en väldigt speciell plats. Du går uppför på den mer moderna (men fortfarande gamla) sidan floden.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog