När du blir sugen på kött

Youtube är en av mina stora kanaler när jag vill hitta något intressant och för något år sedan satt jag och slötittade på ett par som recenserade söndagsmiddagar i London. Plötsligt var de på ett ställe som heter Blacklock som öppnat i Soho och fokuserar på kött och jag, jag började fokusera på det jag såg.

London är såklart fullt av köttrestauranger men det som fick mig intresserad var sättet det serveras här. Inte bara stekt och serverat i individuella portioner, nej här lagas styckdetaljerna på kökets grill med ekspån och serveras upplagda på ett stort stekfat att dela på vid bordet tillsammans med tillbehör i vad de kallar All in vilket väl säger allt. Paret jag följde åt just söndagsmiddag med yorkshirepudding men det visade sig när jag tittade på andra recensioner specifikt om Blacklock att de har All in konceptet i olika former andra dagar också, allt enligt den gamla engelska traditionen av så kallade Chop houses. Perfekt för mig som gillar både att prova olika sorters kött och som älskar det sociala i att äta med familjen och vänner.

Blacklock har nyligen, precis som populära köttrestaurangerna Flat Iron och Hawksmoor öppnat på flera ställen och finns nu även i Covent Garden, City, Shoreditch och Canary Wharf vilket har gjort det lättare att få bord även i Soho där det tidigare var fullbokat månader i förväg (säkert också på grund av nyhetens behag). Fortfarande bör du dock boka även där och framför allt om du vill ha söndagsmiddag. Vi tänkte att originalrestaurangen var roligast att upptäcka och det föll sig så att det blev just en söndag för att få ihop det med andra middagsbokningar. Inte oss emot för yorkshirepudding kan man ju aldrig få för mycket av.

Vi var en kvart tidiga och fick vackert sitta på bänken innanför dörren och vänta för det var proppfullt i restaurangen en trappa ner i källaren i vad som tidigare faktiskt var ett horhus – vi är ju i det tidigare så syndiga Soho. Det här är inte restaurangen för dig som har svårt att gå i gamla järntrappor utan välj då någon av de andra adresserna. På utsatt tid gick vi ner och välkomnades till ett bord mitt i lokalen med bra sikt bort till grillen. Jag som brukar vara känslig för högljudda restauranger tyckte det var bättre än jag hade trott på den punkten. Gästerna var i alla åldrar, turister och londonbor, par och stora kompisgäng så det märktes på alla sätt hur populärt stället är.

Ner i den gamla klubblokalen.
”Veggie goodiness”…Köttet grillas uppe vid taket längst in.

Söndagsmiddagen beställdes omgående och kom in ganska fort för det är vad nästan alla beställer och grillen är igång så det är full rotation. Vi visste ju att det skulle vara ett helt lass kött men höjde ändå på ögonbrynen innan vi började ta för oss. Där var skivor av rumpstek, kotlettrad och lamm, allt perfekt tillagat. Till detta alltså yorkshirepudding och den var klart godkänd. Jag tycker ju sällan att de är lika bra som hemlagade, med familj från just Yorkshire så jag får liksom bedöma dem utifrån det. Grönsakerna var i detta fall och den ugnsrostade potatisen i sitt ankfett var mums. Eftersom det är en bra köttrestaurang kan du räkna med att även deras skysås var smaskens men utöver det får du in andra för köttsorterna typiska såser i form av pepparrot, hemgjord äppelketchup och mintsås. Äppelketchupen blev en favorit.

Fotografen tappade fokus i sin hunger. Vilken gravy!

Till maten drack jag en god IPA med det fyndiga namnet Dennis Hopp’r från Mondo Brewing Company i Battersea på andra sidan Themsen. Någon efterrätt orkade vi inte eftersom vi beställt in en god Cauliflower cheese som sidorätt och här finns andra trevliga tillbehör. Har du till exempel hört talas om uttrycket Cull yaw? Det är lamm och här finns det på en crumpet. Är du i behov av en återställare så där på söndagen eller bara råkar gilla klassiska drinkar så kan du här börja med en Beeefy Mary, japp det är en Bloody Mary med grillsky från biffen bland ingredienserna.

Restaurangens namn kommer från den svarta hjord blacklock som går på den gård i Cornwall som den goda rumpsteken köps in från. Dess köttdjur är av en hotad lantras som lever vidare av den här sortens efterfrågan på bra gräsbeteskött vilket gör det extra roligt att äta på Blacklock när man är en köttätare som dragit ner på köttet i veckorna för att äta miljövänligare och godare kött när det går. Skulle du nu vilja gå hit med en vegetarian i sällskapet så går det såklart också, det här är London 2023. Då är det griljerad rotselleri som står på menyn med samma tillbehör som till köttet, fast utan ankfett i potatisen naturligtvis. Skulle tro att den är välgjord som allt annat här.

Servicen var effektiv hela middagen igenom. Vårt serveringsfat var precis anpassat till hur många vi var som skulle äta och när en potatis rullade av fatet innan det sattes ner så var de snabbt framme med en ny. Vad vi fått påfyllning på vet vi inte eftersom vi var för mätta att fråga om annat än äppelsåsen. Det enda vi hakade upp oss på var en servitris som var lite för glättigt amerikansk i sitt allt för kamratliga bemötande och språk men det var nog en generationsfråga och absolut inget som gjorde annat än att ge oss ett fnissigt samtalsämne.

2 kommentarer

  1. Låter som himmelriket! /sign köttälskare

    Gillad av 1 person

    1. Haha, ja det var lassvis med kött. Men vill du ha tips på en bra köttrestaurang så finns det en bakom allt det turistiga i Alcudias utkant på Mallorca. 😀 Inget snofsigt alls, bara otroligt bra grillat kött och trevlig stämning. Jag vill nästan tillbaka på dagstur från Palma bara för den. Men ja, detta är riktigt bra.

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog