Leta fossiler i Yorkshire

Om du läst mitt inlägg om Jurassic Coast så vet du att det är den stora fossilkusten i Storbritannien med staden Lyme Regis vid Engelska kanalen i centrum för letandet. Just där nerifrån går det som en båge mot nordost av samma sorts berggrund in i Yorkshire och det gör att även kusten där är rolig för fossilletare.

Den mysiga staden Whitby står i centrum när den där berggrunden möter kusten och du kan gå längs stränderna och leta. Redan när du kommer dit och promenerar runt i staden ser du att de har en ammonit i toppen av sina vägskyltar för besökare.

Den som känner sig entusiastisk kan bege sig ut på stränderna i Whitby, Robin Hood’s Bay och andra byar runt omkring. Det gäller bara att ha koll på tidvattnet så man inte blir blöt eller dras ut i vattnet och ramlar och det går fort när det kommer in men du bör märka det om du inte är helt uppslukad.

Det är bara att börja leta.

Har du tur så hittar du en stor ammonit men de är faktiskt så pass vanliga att statistiken är betydligt bättre än för en lottovinst. Vill du veta mer om vad du hittat så kan du läsa om lokala fynd här.

Jodå, där var ju en!

Om du inte orkar leta eller inte har fysiken så finns det faktiskt en samling fossiler på Whitbys stadsmuseum som hör till de bästa i landet tillsammans med de mer kända nere i Dorset. Om du istället vill veta mer ute på fältet så varför inte boka en fossilvandring på stränderna vid Runswick Bay norr om staden. Vandringarna finns med olika åldersgränser för att både lära barn mer men också kunna röra sig på platser som är mindre lämpliga för dem.

Church Street är en bra början

Blir du riktigt besatt kan du botanisera hos Whitbys bokhandlare som också de har något för varje ålder och kunskapsnivå. Både förskolebarn och geologer hittar intressant lektyr. Bilden ovan lockar ju faktiskt också till att köpa sig lite konstnärsmaterial och föreviga fossilerna på papper.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog