Köttälskare hitåt

Brighton, staden som är känd för tolerans och alternativa livsstilar och som har den enda gröna parlamentsledamoten i landet. Finns det bra köttrestauranger där? Ja det kan du ge dig på att det gör. Alla smaker är ju välkomna.

Det var faktiskt tack vare en av min dotters vänner som vi hamnade på The Coal Shed. Han har bott i Brighton och jobbar dessutom i restaurangbranschen hemma så vi litar på honom och speciellt jag som ofta delar hans smak.

Här är det livat

Med höga förväntningar kom vi in i restaurangen i ena kanten av The Lanes och servicen var fenomenal redan från början där menyer och vatten snabbt kom vår väg. Jag som kikat på menyn i förväg beställde raskt in en aperitif i form av Smokin’ Berry med mezcal, hallon, chili och citrus för sådana hittar man ju inte överallt och det var generöst med chili på glaset men i perfekt harmoni med det övriga och här finns också ovanliga cocktails om man vill fortsätta efteråt.

Annorlunda aperitif

Ovanför vårt bord hängde svarta tavlan med kvällens speciella finerbjudanden där konceptet går ut på att man delar en köttbit med sitt sällskap och betalar dryga 30 pund för 2-300 gram kött beroende på styckdetalj. Bland annat hade de fått in chateaubriand men den tog slut i samma veva som vi kom så vi satsade på oxfilén eftersom min dotter inte gillar marmorerat kött. Vi hade bokat en ganska sen tid eftersom vi gjorde utflykter på dagarna så om du bokar innan 19.00 lär du kunna få allt på den där tavlan utan problem. Hade vi varit i Brighton en söndag hade vi förmodligen gått hit för då har de Sunday Roast.

Först skulle vi dock ha en förrätt eftersom vi verkligen sparat oss inför detta besök. Dottern tog in surdegsbrödet där du kunde breda på aioli eller benmärgsfett och det var så gott. Själv älskar jag krabba och brukar passa på i just England där det oftare dyker upp på menyerna än hemma. Det blev XO Crab on Toast där krabbköttet alltså blandats med ”Xtra Old” sås med chili och annat. Inte alls starkt utan bara gott på sin rostade, fluffiga brioche med äpple.

Mums!

Till sitt kött beställer man in tillbehör från menyn samt väljer mellan bearnaisesås, pepparsås eller chimichurri. Stuvad spenat, vitlökschampinioner, broccolini med nduja och annat finns att välja mellan. Här smög det sig in en liten trevlig mac n’cheese som vi delade på. Som potatis beställde dottern crispy garlic och jag tjocka pommes på ”beef dripping”. Allt var jättegott och de rostade potatisarna fantastiskt tillagade med just krispig utsida och fluff i mitten. Dock kunde det varit mer tryck av vitlök. Köttet? Det smälte i munnen. Vi hade inte behövt tugga men man vill ju njuta. Det grillas på en josper och längst ner i inlägget kan du se sous-chef Nick visa hur.

Sabla bra bearnaise och köttet betydligt bättre än fotot visar

Brightonbaserade restaurangägaren Razak Helalat som har flera andra restauranger i staden öppnade alltså just den här med fokus på kött och inte vilket som helst utan oftast från hotade lantraser vilket gör att det fortsatt finns en marknad för sådan, mer småskalig uppfödning. Jag som är tacksam över att ha råd med sådant älskar den extra krydda det ger att äta mer hållbart och speciellt just kött som ju annars inte är producerat på roligaste vis. Går det ta hit en vegetarian? Ja, det finns alltid en rätt, under vårt besök med aubergine. Helalat ser också alltid till att det finns minst ett par fiskrätter på hans restauranger om man gillar det.

The Coal Shed har blivit så populärt att det öppnats en även i London. Söder om Tower Bridge ligger den och tusan vet om den inte kan ha den bättre akustiken av de två. Som sagt sa jag att vi kom sent och det var såklart extra livligt så dags men just ljudbilden var det enda som störde oss. Jag skulle inte ta hit min mamma eller någon som inte gillar stimmiga lokaler för det är en salig blandning höga skratt, sorl och musik. Folk har kul, just det Helalat med sin persiska gästfrihet verkar sträva efter jämte god mat.

7 kommentarer

  1. Himmelriket!!! Jag saglar på tangenbordet…. Och så ljuvligt att han öppnat en restaurang inriktad på kött i dessa tider när ”de där” jobbar hårt på att vi köttätare ska skämmas.

    Gilla

    1. Ja den har funnits ett tag så sprillans ny är den inte men fokus är den där josper-grillen och det är kul att få just handplockat kvalitetskött. Det är ju det det handlar om. Världen behöver äta mindre kött men välja rätt när man gör det. Inte helt lätt för låginkomsttagare idag och därför behövs en total omställning där vi alla drar ner på det men helvegetariskt tror jag inte på eftersom vi behöver riktigt gödsel och betade marker även för att odla grönt. Diskussionen är helt skev idag.

      Gillad av 1 person

  2. Åh vad härligt! Jag saknar den engelska maten och alla stimmiga restauranger med prat, musik och skratt. Och den mer avspända stilen mot här. Avslappnat även om det var klass på allt.
    Och så god mat men det är ännu okänt för många. Precis som vädret när jag i veckan sa att jag gillade årstiderna och klimatet där. Men tänk på regnet sa de och jag fick än en gång påpeka att vi har mer i Sverige. Även om det idag är lite upp och ned med allt i hela världen. Men hittills.

    Så kul att ni kunde göra denna resa. Och med Sheffieldvistelse också.

    Gilla

    1. Ja Sheffield var fint och jag tänkte på er när jag skrev det inlägget.
      Du får komma till Malmö. Vi har många stimmiga krogar med kul atmosfär och väldigt bra mat. Jag hoppas bara de klarar sig igenom hösten med ökade kostnader.

      Gilla

      1. 👍

        Gillad av 1 person

  3. Jag är varken stor köttälskar eller köttätare, men när jag väl äter kött ska det vara något riktigt gott och det verkar det vara här.
    Trevlig helg!

    Gillad av 1 person

    1. Tack detsamma. Ja det var det verkligen.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog