En bok om ensamhet

Just nu ligger boken Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt av Gail Honeyman på bästsäljarlistan i Sverige efter att länge ha gjort det i Storbritannien. Det tog ett tag innan jag tog mig tid att läsa den efter att ha köpt den i påskas men nu är jag klar med vad som visade sig vara en liten pärla.

Först blev jag lite besviken. Eleanor visade sig dricka stora mängder vodka och jag tänkte ”inte en till alkoholiserad kvinna i brittiska storsäljare” men jag läste vidare och boken visade sig utvecklas till något helt annat.

Ganska tidigt förstår vi att Eleanor inte riktigt är som alla andra och det gjorde att jag tänkte ”klart hon är ensam, människor förstår inte de som har problem med sociala sammanhang”. Samtidigt kommer det glimtar ur hennes tidiga år som visar att det här kommer sig av en hemsk händelse – en som vi långsamt får fler och fler glimtar av medan Eleanor plötsligt hamnar en situation som tvingar henne att vara social och får reaktioner på detta.

 

Naturligtvis är det ingen dans på rosor att vara ensam och en enstaka händelse förändrar inte Eleanors liv där hon häckar i lägenheten och drömmer om att bli tillsammans med den store rockstjärnan medan hon varje onsdag pratar med sin mamma på telefon. Jobbkollegorna förstår henne fortfarande inte men lite öppnar det ändå Eleanors ögon när hon märker reaktioner på den där första händelsen. Det här är vad som är intressant med boken för Honeyman visar världen ur Eleanors ögon och det är en klok och påläst huvudperson som drar egna slutsatser även när hon tvingas öppna sig socialt och känner sig annorlunda och jag älskar resonerandet kring hur vi människor beter oss mot varandra.

Det är roligt att läsa en skotsk bok även om geografin inte spelar någon stor roll och språket är lättläst samtidigt som det är fullt av härliga uttryck som ”The moment hung in time like honey from a spoon.” Läs den innan filmen kommer. Reese Witherspoon har köpt rättigheterna.

4 kommentarer

  1. Den här boken läste vi i min läsecirkel i våras och för en gångs skull tyckte samtliga att boken var mycket bra. Berättelsen är underfundig med ett stort djup och är en gripande berättelse om en udda människa som varit med om traumatiska händelser. Kan varmt rekommendera den! Tillhör absolut mina Top 10 av lästa böcker under 2017. Roligt att höra att den kommer som film, ser fram mot att titta på den.

    Gilla

    1. Ja jag har inte hört något om inspelningsstart bara. Visst har boken djup och får en att fundera kring människor.

      Gilla

  2. Åsa F M · · Svara

    Tyckte mycket om den! Både rolig och tänkvärd.

    Gillad av 1 person

  3. Bra tips! Har inte läst den.
    Ha en skön dag!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog