Afternoon tea i Vasastan

Engelsk mat och dryck var det ja. Här sitter jag och smälter dagens upplevelse på Stockholm Tea & Garden i Vasastan, bara några steg från huset där Astrid Lindgren bodde.

Afternoon tea i Stockholm har länge varit något jag velat prova och sneglat bland annat på Grand Hotell men oftast känt att jag haft för enkla kläder med mig till Stockholm för just det eller också är jag här för släktsammankomster utan tid till annat. En dag läste jag så om Tea & Garden och hur till och med brittisk ambassadpersonal ibland setts där och då kändes det som det mest intressanta stället att försöka hitta tid till. Idag lyckades jag efter att i fredags spontanringt och bokat bord från perrongen på Kastrup på väg hem från jobbet innan jag reste norrut.

Att boka bord här är nästan ett måste eftersom lokalen är liten och därför får du också boka en sittning på en timme och fyrtiofem minuter men det är gott om tid att hinna njuta och redan när du kliver in genom dörren hamnar du i lugn stämning genom det trevliga välkomnandet och får börja med att beställa det te du vill dricka. Vi fick lukta på ett fantastiskt doftande Earl Grey men själv valde jag som så ofta till söta bakverk ett Assam. Därefter visades vi till ett fint dukat glasbord med ett nummer av Country Living på understa hyllan och alla bord har detta eller någon trädgårdstidning.

DSC_1347

DSC_1346

Därborta sitter Elizabeth I bakom glas och ram.

DSC_1348

DSC_1350

Trädgård är stort här och sommartid när man kan sitta ute så säljs en del extra balkongtillbehör men även så här års finns krukor i olika storlekar från Kew Gardens. Vi kikade lite på dem och på en massa fantastiska kuddar medan vi väntade på vårt te efter att ha beställt vad vi ville äta. De stora kuddarna går lös på sjuhundra kronor och det har jag faktiskt köpt min älskade märkeskudde med ett får på för på Magasin du Nord i Köpenhamn så det händer att kuddar är värda detta. Vem vill inte ha en kudde med bokryggar på?

DSC_1352

Jag vill ha allt.

Man kan välja mellan tre olika menyer med namn ur My Fair Lady och alla tre satsade vi på Eliza Doolittle som innebar scones och snittar. Vårt te dök upp och så även ett tvåvåningsfat med scones och tillbehör. Snittarna serverades separat från ett fat där Glenn som var den som jobbade denna dag fick berätta vilka som var vilka i vår beställning medan var och en tog för sig av just sina. Snittarna var gjorda på förhand eftersom vi var där en söndag och därför gick det inte att ta bort eller lägga till pålägg men det behövdes heller inte för allt var jättegott även om själva brödet inte var det mest fantastiska med upplevelsen. Det var precis som menyn säger en blandning av svenskt och engelskt där Glenn själv hördes rekommendera skagenröran. Själv satsade jag på cheddar med ärtskott jag som är ostmonster och så blev det ägg med citronmajonnäs och leverpastej med gurka. Det hackade ägget blev min favorit för att det smakade riktigt engelskt. Dottern var extra nöjd med sin skinka med pepparrot och kommenterade bara att hon saknade den mest engelska fyllning hon vet – tonfisk i majonnäs.

DSC_1355

Mumsiga snittar.

Våra scones var ljumma och mumsiga. Här serveras de utan smör men det gör inget när de är så saftiga. Dessutom får man hemlagad sylt och lemon curd och en burk hallonsylt fick följa med oss hem efteråt. Clotted cream hade ersatts av något i stil med Philadelphia vilket ju är vanligt i Sverige liksom vispgrädde och jag är alltså fortfarande på jakt efter ställen med den unika grädden men tycker det här passar de söta sylterna även om det är svårare att breda på när man som jag äter scones som i Cornwall med sylten underst. Det är små skålar med sylt men det är bara att säga till så får du mer av både det och tevatten.

DSC_1357

Vill man så kan man beställa en brakmeny som även innehåller både tårta och sorbet men vi nöjde oss som sagt med mellanmenyn och därmed avslutades det hela med dagens sötsak som var en hallontartelett. Det var mer en munsbit än något annat men med generös hallonsmak på moussen. Hade vi orkat hade vi kunnat beställa en tårtbit separat men proppmätta gick det inte ner en bit till. Istället gick vi och tittade på alla vackra koppar, muggar och tekannor till salu. För större koppar tar de 399 vilket känns mycket men ungefär som väntat ändå. Muggarna kostar 199 och är du på presentjakt till en teälskare så kika för guds skull förbi. Kanske går du därifrån med en lampa med tekannefot eller rent av drottningen med solcellsdriven vinkning.


DSC_1349

Botanisera bland sköna muggar.

Några rättigheter finns inte så vänta dig ingen champagne (men det gör du inte om du studerat hemsidan) men allt annat kommer att göra dig nöjd, inte minst den fantastiska stämningen och servicen. Bara att sitta med gott te och lyssna på (There’ll be Blue Birds over) The White Cliffs of Dover är en lisa för den anglofila själen. En själ som också överraskades av att hundar är välkomna in precis som så ofta i England. Inte så kul för dig som är allergisk men otroligt engelskt alltså och säkert härligt för Stockholms hundägare.

DSC_1345

Även hundar är välkomna.

Uppdatering 9 mars 2016: Idag var det nyöppning efter att köket renoverats och då har de passat på att skaffa rättigheter så nu kan du beställa både bubbel och sherry till din engelska upplevelse!

20 kommentarer

  1. Vilket mysigt ställe! Kanske kan vara värt att leta upp vid nästa besök i huvudstaden.

    Gilla

    1. Ja det tycker jag verkligen. Jättettevligt och gott.

      Gilla

  2. Afternoon Tea är mysigt! Vi har varit på det på Grand hotel tre gånger (har gett bort det som present till familjemedlemmar att göra tillsammans med oss). Riktigt bra!

    Gilla

    1. Ja jag ska jämföra med det en dag. Fördelen där är onekligen champagnen men det kostar ju därefter och här älskar jag hundfaktorn.

      Gilla

  3. Låter som ett jättetrevligt ställe! Tänk att det ska vara så svårt att hitta clotted cream i Sverige. Har letat som en galning i flera år.

    Gilla

    1. Ja det är konstigt. På burk finns det men aldrig på teställen.

      Gilla

      1. Var har du hittat det på burk? Till och med det har jag misslyckats med. 😉

        Gilla

      2. Det finns frusen Rodda på English Shop i våra storstäder.

        Gilla

      3. Kanon! Tack! 🙂

        Gilla

  4. Leslie Moody · · Svara

    the English Shop i Söderhallarna gör reklam för Roddas clotted cream – frysvara, däremot.
    Har inte provat själv.

    Gilla

    1. Jo den funkar. Normalt går det inte bra att frysa men Rodda gör en speciell att exportera.

      Gilla

  5. resfredag · · Svara

    Men vilket bra tips, ska verkligen gå dit någon gång!

    Gilla

    1. Ja gör det! Så avkopplande och ombonat.

      Gilla

  6. Hej! Du råkar inte ha något förslag på ett annat café eller en restaurang i Stockholm med brittisk touch? Vi är några som ska träffas och prata om Jane Austens Persuasion, och efter att ha haft vår första Jane Austen-träff – om Northanger Abbey – på Tea & Garden är vi bortskämda med det brittiskt blommiga, men behöver egentligen ett ställe som har öppet kvällstid. (Som stockholmare med högaktiv caféradar borde jag veta detta, men jag kommer verkligen inte på något bra alternativ!)

    Gilla

    1. Hm…kvällstid är det ju mer restauranger och pubar snarare än caféer som gäller och pubarna är ju mer högljudda…
      Kanske Tweed, den brittiskinspirerade bakfickan på Djuret i Gamla stan kunde vara något om det är en vardagskväll. Det var ganska lugnt när jag var där.

      Gilla

  7. Nu blir det spännande, gjorde precis en bokning till Tea & Garden till maj till min och makens weekend i sthlm 🙂 Mina förväntningar är skyhöga 🤗❣

    Gillad av 1 person

    1. Haha, då hoppas jag de uppfylls. 🙂 Jag tror det.

      Gilla

  8. Hi
    We now have Clotted Cream at Little Britain in Gamla Stan,Stockholm

    Gillad av 1 person

    1. Great news! Nice to be able to be spontaneous too.

      Gilla

  9. […] porslin och på väggarna hänger porträtt av den brittiska kungafamiljen. När till och med resebloggen Bara Brittiskt rekommenderar stället vet jag att det är värt att besöka. Läs och gläds av menyerna […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog