För ostälskaren i London

Grattis Paola som vann matkartan ”London’s Larder” genom att tipsa om Sanam Sweets i Manchester (mejla mig din adress). Jag kan inte få nog av bra tips på asiatiskt i Storbritannien och ser fram emot ett besök. Dagens inlägg handlar däremot om en av platserna på Londonkartan hon vann.

Jag är som bekant en stor älskare av ost också och få butiker i England slår Neil’s Yard Dairy i närheten av Covent Garden. Jag vet att du inte alltid har kylskåp när du bor på hotell och det här är den perfekta anledningen att hyra lägenhet under din vistelse istället men du behöver ju faktiskt inte kyl för att köpa dig en bit ost och ta dig iväg till någon av de stora parkerna på en picknick.

DSC_0316Området runt Neil’s Yard är roligare än själva Covent Garden tycker jag och stämningen rör sig lite mer mot det litterära Bloomsbury än överturistiga West End. Här finns flera butiker med roliga skor, téer och skateboards och ett av stadens bästa fish & chips-ställen men det är ostbutiken jag själv hyllar mest av allt. Neil’s Yard Dairy säljer ostar från gårdsmejerier och de är alla från Storbritannien eller Irland (som fransmännen vet så finns det massor av fin engelsk ost) så du kommer garanterat att upptäcka någon delikat sort du aldrig hört talas om. Personalen är generös med provsmakningar och det är nästan så att du bara behöver titta på en ost så har du en skiva i handen. Här jobbar ett gäng entusiaster som vill visa vilka fina produkter de har och jag undrar om dessa gårdsmejerier producerar så mycket att man kan få fantastiska Möllans Ost att ta hem något roligt (de har förövrigt prisvinnande Bath Blue just nu om ni är i Malmötrakten).

DSC_0312

DSC_0313

Baron Bigod till vänster.

Min favorit? Baron Bigod från Fen Farm Dairy i Suffolk. Jag älskar Brie de Meaux som liksom rinner iväg på tallriken och det här är en ost baserad på den. Den görs av mjölk från en fransk ras och det kanske är lite småtråkigt så här i England när de ska försöka bräcka just fransmännen i konsten att göra ost men å andra sidan; varför inte slå dem i deras egen gren men den mest passande mjölken?  Osten är inget annat än sensationell. Krämig med lagom sting kan jag äta en rejäl bit själv så fort jag kommit ut ur butiken faktiskt. Jag kan inte hejda mig och det får snart bli en tur till östra Suffolk (jag skrev ju ändå om Lowestoft häromdagen). Inte nog med att det här gänget gör bra ost – de säljer också sin opastöriserade mjölk på gården om man bara vill ha det.

Hårdostar, mögelostar. getostar…alla finns de här liksom småskaligt producerat smör och grädde. Det är ingen stor butik men den har ost på nästan all yta utom framför disken och det kan ta ett tag innan du bestämmer dig. Något kommer du att köpa.

DSC_0314

4 kommentarer

  1. Helena FREEDOMtravel · · Svara

    Åååh vad gott! Kan ingenting om engelska ostar dock, men det låter spännande! Vi hittar förstås också en hel del god ost här i Frankrike! 🙂

    Gilla

    1. Engelsk ost är grymt underskattad och även fransmän som jobbar i London importerar nu hem den.

      Gilla

  2. Åsa FM · · Svara

    Mmm – älskar ost! Seven Dials är häftigt men var ett av Londons värsta slumområden för inte så länge sedan.. Det lilla torget Neil´s Yard är så mysigt (och färgglatt)!

    Gilla

    1. Ja där någonstans bodde huvudpersonen ursprungligen i den annorlunda boken The Crimson Petal and The White. Jag älskar färgexplosionen där som får mig att tänka på Edinburgh av någon anledning.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog