Hittad på stranden

Gillar du blandningen av thriller och feelgood? Då är ”I Found You” (Jag fann dig) av Lisa Jewell absolut för dig. Lättläst sträckläsning även på engelska med korta kapitel.

Jag hade aldrig tidigare läst något av den väldigt produktiva Jewell när den här stod listad bland böcket som utspelar sig i Yorkshire. Eftersom jag ändå hört hennes namn tidigare så tänkte jag att detta då kunde bli en introduktion så god som någon.

Jag visste egentligen inte vad jag skulle tro när jag läste baksidestexten. Var det en deckare eller kanske mer en thriller? Det sistnämnda är inte riktigt min grej för det blir bara läskigt och inget om någon utredning. Ändå var det något med omslaget som tillsammans med nyfikenheten på en för mig ny författare som gjorde att jag bestämde mig. Penguin ger ju inte ut skräp.

Den lite stökiga ensamstående trebarnsmamman Alice bor i ett hus i den lilla påhittade kuststaden Ridinghouse Bay som ska ligga i Yorkshire. En dag ser hon en man på stranden och han sitter där timme ut och timme in, trots regnet. Till slut kan hon såklart inte låta bli att gå ner och fråga om han är okej. I en medelklassförort i södra London sitter Lily Monrose och undrar vart hennes man tagit vägen. Han har inte hört av sig på jättelänge och hon kontaktar oroad polisen. Dessa två kvinnors öden flätas ihop till en skickligt vävd historia som du i början tror har en enkel lösning innan du inser att Jewell är bättre än så.

Polisen är till en början måttligt intresserad av det försvinnande de fått på halsen men när det sedan kommer fram en mystisk omständighet kring Lilys make så blir det plötsligt ett större fall. Under tiden har Alice uppe i norr hjälpt den blöte mannen med tak över huvudet. Det visar sig att han har tappat minnet och inte vet hur han hamnat i Yorkshire.

Så mycket mer vill jag egentligen inte skriva för det är för många trådar man kan råka avslöja i denna historia men in i handlingen kommer även en tonårsfamilj från Croydon som i många år hyrt samma gamla fiskarstuga i Ridinghouse Bay. Även de har en betydande plats i handlingen medan du läser och försöker lista ut hur det går till. Personkopplingen kommer du till slut att komma på men det känns ändå inte förutsägbart för vid det laget har Jewell dragit handlingen ett varv till när det gäller psykologi och du är uppslukad av spänningsmomenten. Det här är en författare som vet hur man avslutar kapitel med cliffhangers och hon varvar Alice och Lily i olika kapitel.

Den bästa bok jag läst är det inte men jag vill absolut läsa mer av Jewell för jag gillar hennes driv och sättet hon kombinerar fasa och lycka är kanske inte unikt men just jag har inte läst så mycket liknande. Det passar bra när man snabbt vill plöja kapitel en grå dag i läsfåtöljen eller på långresan. Det enda jag egentligen stör mig på är hennes typiskt engelska fördomar om vad utlänningar vet om England och inte. Lily kommer från Ukraina men vissa saker har jag svårt att se att hon aldrig skulle ha hört talas om samtidigt som hon kan förstå flera avancerade uttryck på engelska. I övrigt är det alltså rätt underhållande. Har du läst något av Jewell?

13 kommentarer

  1. Ewa Axelsson · · Svara

    Tack för tipset. Håller precis på att för första gången läsa något av henne; den senaste Inget av det här är sant. Verkar lovande.

    Gillad av 1 person

    1. Åh, berätta sedan vad du tyckte. Mig passade detta jättebra när jag ville ha något lättsmält där det ändå hände något och man märkte att hon hade kul när hon skrev.

      Gilla

      1. Så nu har jag läst (lyssnat) klart på Jewells senaste ”Inget av det här är sant”. Intressant och spännande intrig. Ingen krimmare, inte deckare. Spänningsroman?

        Kan rekommendera den. Så nu ska jag ge mig i kast med ditt tips.

        Gillad av 1 person

      2. Kul. Ja det är svårt att beskriva genren. Spänningsroman fungerar för mig fast i just den här boken är det samtidigt stora mängder feelgood.

        Gilla

      3. Finns inget feelgood whatsoever i hennes senaste.

        Gilla

      4. Åhå, jag får ta mig en titt för egentligen är det väl spänning hon är känd för.

        Gilla

  2. Ingmarie Andersson · · Svara

    Jag har läst en bok av henne för nog 2-3 år sedan som hette Natten Tallulah Murray försvann. Jag tyckte den var bra, inte den bästa jag läst men en sådan jag kan flyta med i innan jag släcker nattlampan under jobbveckorna. Och de böckerna vill jag räkna till bra böcker…Väldigt allmänt om boken minns jag att jag tyckte det var en stämning i den som inte är så där sockersöt och tillrättalagd vilket jag tycker om och en handling som jag drogs med i där jag utan ansträngning kunde se karaktärerna och miljöerna framför mig…

    Tack för du påminde om denna författare!! Jag behöver återkommande denna typ av läsning då jag ibland är trött I huvudet och behöver hjälp att varva ner. Just nu läser jag de allra första sidorna i en bok som en kamrat tipsat om ska vara jättebra och som jag också tycker är jättebra men just nu räcker det för mig att bokens olika karaktärer har olika finska namn (vilket jag är ovan vid hihi) så kommer jag behöva några extra sidor här i början för att jag riktigt ska flyta med. Men som sagt den är bra. Efteråt ska jag gå in på bokhandeln (mycket mysig i Alingsås)och se om jag hittar den bok du nämner här.

    Tack igen!

    Gilla

    1. Åh, Alingsås är mysigt. Delvis uppvuxen i Göteborg har det blivit några utflykter dit. Vad är det för ny bok du läser?
      Visst är det just det där ”flyta med” man behöver ibland när man inte orkar eller hinner tyngre litteratur. Då är Jewell så bra på de där stämningarna.

      Gilla

      1. Ingmarie Andersson · ·

        Boken jag läser är inte helt ny så utan den kom som pocket i år. Den heter Fred och författaren heter Thella Johnsson. Helt kort och lite slarvigt beskrivet är det en roman, en nära familjeskildring som på ett lite speciellt vis berör inte bara de berörda familjemedlemmarnas liv utan man får genom dem också en fin förståelse för band mellan Finland och Sverige från andra världskriget slut in i nutiden med allt vad det innebär och betyder. Jag har bara börjat läsa…och jag menar verkligen inte att den är svår…Det är jag som är lite trött just nu bara… Det är en bok man egentligen flyter med i tänker jag.

        Gilla

      2. Nej jag fick mest uppfattningen att du tyckte det var många namn att hålla reda på. Det låter som en intressant bok för mig.

        Gilla

  3. Ingmarie Andersson · · Svara

    Idag när jag är ledig har jag läst en bit och får flyt. Berättelsen blir aktuell ocksåmed tanke på krigtillstånden i världen idag och hur generationer påverkas.

    Kan inte låta bli att tipsa även om böckerna När bergen sjunger och Där askan blommar av Ngyen Que Mai men du kanske läst dem. De är liksom Fred familjeskildring fast i relation till Vitnamkriget. Jättebra, intressanta och också aktuella på något vis.

    Trevlig helg!

    Gillad av 1 person

    1. Nej jag har inte läst dem heller men hört talas om dem. Har du läst En halv gul sol apropå krig i romaner? Väldigt bra.

      Gilla

      1. Ingmarie Andersson · ·

        Har inte läst den och faktiskt inte hört talas om heller. Jag gick in och sökte på den på nätet och det verkar vara precis en sådan bok jag tycker om.

        Jag är jättetacksam för dina boktips!!

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog