Landets största rättsskandal

Vad vore det här för brittisk blogg om den inte tog upp vad som förmodligen är den största brittiska rättsskandalen i modern tid även om du kanske redan har läst om den i svensk press. Den brittiska posten, Post Office UK, har gjort bort sig fullständigt i samband med introduceringen av sitt IT-system Horizon och inte bara de utan även Fujitsu som tillhandahöll IT-systemet.

Mindre brittiska postkontor drivs av småföretagare som skrivit kontrakt med posten om att följa deras regler som goda postmästare och de har då fått titeln sub-postmasters. Du har säkert varit inne på något sådant litet kontor på landsbygden eller i något bostadskvarter. Där finns inte bara postservice utan ofta även kontorsmaterial, tidvattenstabeller och annat som kan vara bra att ha. För lokalbefolkningen har de varit viktiga för utbetalningar av olika slag.

Från 1999 och ända fram till 2015 åtalades hundratals av dessa sub-postmasters eftersom Post Office hävdade att det saknades pengar i kassaflödet. Mycket pengar. I kontrakten mellan de två parterna stod det också att den som drev postkontoret var personligen ersättningsskyldig. Eftersom det fattades pengar sades det att postmästarna hade brutit mot kontraktet om god sed och alltså stängdes kontoren dessutom omedelbart ner och postmästarna blev av med sin inkomst. Det var bara det att inga stöldbevis lades fram. Posten hade som ett förlängt parlamentsorgan egna befogenheter att driva rättsfall och det gjorde den sannerligen.

Redan tidigt stod det klart för många postmästare att det nya datasystemet kunde vara problemet. Summor ändrades hux flux när de skulle redovisa dagskassan. De ringde till systemets hjälplinje men där fick de bara höra saker som ”försök igen, det löser sig” och ”det är bara du som har det här problemet”. Här börjar den karusell som pågår än idag och som kommer att pågå i många år framöver och det här är så stort att det gjorts TV av det. Om du kan se TV4 Plays utbud Britbox så uppmanar jag dig verkligen att titta på serien Mr Bates vs The Post Office.

Loggan som man tidigare blev glad av.

Serien är mycket välgjord och följer några av de som vågade ta strid mot posten, ledda av Alan Bates från Llandudno i Wales som var en av de drabbade och som tvingades flytta (många postkontor har liksom pubar en tillhörande lägenhet). Bates spelas fantastiskt väl av Toby Jones som varit med i så mycket på film och TV att det inte går att välja vad jag ska nämna. Ettrig och skarpsynt lotsar han fler och fler in på vägen mot en lösning men möter såklart flera motgångar. Jag älskar också Julie Hesmondhalg spelar hans förnuftiga och roliga fru.

Några av de människor vars fall tas upp i serien hamnade i fängelse, andra gick med på allt för snabba överenskommelser för att slippa. Det tog åratal att få ihop bevis för vad som egentligen var orsaken till problemet och för postmästarna att bli trodda så några hann även dö innan det blev bättre. Hundratals blev av med hela familjens besparingar för att betala sina skulder och fick sätta sina liv på sparlåga i väntan på en lösning. Några bespottades av grannar som trodde de var tjuvar och andra fick inte komma in på barnens skolor och liknande eftersom de var dömda för kriminalitet. Det går inte ta in hur de här människorna lidit i en märklig Kafka-situation i väntan på att bli rentvådda och jag tänker på hur det kunde blivit om min man och jag köpt det lilla kontor i St Ives som var till salu när vi var där nere som allra mest och fantiserade om det.

Post Office hade under de senare åren denna tid en VD, affärskvinnan Paula Vennells, som alltså inte var med från början utan började på posten 2007 för att sedan bli VD 2012-19 men eftersom det under hennes tid på toppen gjordes en utredning borde hon naturligtvis ha försökt rätta till saken när hon fick koll på vad som hänt, inte mörklägga ytterligare. Det här är anledningen till att hon idag ligger väldigt dåligt till efter sitt beteende. Inte nog med att Imperieorden hon fick 2019 drogs tillbaka nu i år, hon väntas också ställas till svars ytterligare för Post Office är som sagt en parlamentsangelägenhet och ”förakt för parlamentet” är inte att leka med juridiskt eftersom man kan ha hindrat rättvisan. Hon har såklart redan tidigare avgått både från sin tjänst som präst i den Anglikanska kyrkan och styrelseledamot lite här och var i kända företag. Det är märkligt att man aldrig lär sig att präster är människor med fel de också.

Vad vi kanske inte fick se i serien var den eventuella bakgrunden till att det gick sådan prestige i det hela från postens sida. Anledningen till att de till varje pris ville skydda sitt varumärke. Det handlade om att de från början skrivit kontrakt med ICL på ett elektroniskt system för att betala ut pensioner och bidrag men det fungerade inte alls och 700 miljoner pund i skattepengar hade redan slösats på detta. Istället beslöts att det som gick att använda av systemet skulle användas till räkenskaperna ute i landets postkontor. Det här förklarar ju en del men inte hur människor kan tappa sin moral så fullständigt gentemot varandra. Historien går vidare. En del har fått viss upprättelse men de juridiska kostnaderna har såklart varit så höga att de inte fått tillbaka allt de betalat ut än. Utredningarna kring det hela fortsätter också, inte minst vad det gäller möjligheten Fujitsu hade att gå in och ändra i lokala postkontors logg och vad posten visste om detta. Det är många eventuella läckor i den här härvan som lett till att det gått att nysta vidare. Jag vet vilket IT-bolag jag absolut aldrig skulle använda om jag skulle välja. Frågan är hur det går för Fujitsu överlag i framtiden. Titta och förfasas. Du kommer även att belönas med vackra vyer av trakten runt Beddgelert i Snowdonia som får dig att omedelbart vilja resa till norra Wales. När du sett de fyra avsnitten är du uppdaterad och kan följa med bättre i kommande mediauppdateringar.

6 kommentarer

  1. Monica · · Svara

    Läst om det tidigare och får väl säga att det är ofattbart hur det kunnat pågå och drabba oskyldiga. Undermåliga datasystem och IT-företag är verkligen farliga och väldigt farliga med inkompetent folk inom dem. Men igen, ofattbart hur det kunde pågå i åratal. Och så mycket tragik för dem som kämpade och försökte göra sina röster hörda.

    Gillad av 1 person

    1. Ja man mår nästan fysiskt illa av ren frustration själv fast man inte är drabbad.

      Gilla

  2. Har sett avsnitten på itv och tappade hakan totalt! Faktiskt skönt med reklamavbrott så det gick att ta in och svälja emellanåt. Det nämns nå’n gång i första avsnittet att Horizon kostat ett antal ”billion pund” så redan där fick jag en misstanke om att här står prestige på spel. Men 16 år!!?!! Det hela är ett perfekt exempel på när verkligheten överträffar dikten. Stackars människor och deras familjer!

    Gillad av 1 person

    1. Ja visst tappar man hakan igen och igen. Det här hade just exploderat i vintras när jag var där och serien gick men det var lika mycket om det nu i påskas. Det kommer hålla på i åratal. Jag får massor i min Youtube-feed varje dag.

      Gillad av 1 person

      1. Såg att itv också har ett program som heter ”Mr Bates the true story” som jag ska se. Antar att den verklige Bates kommer till tals där.

        Gillad av 1 person

      2. The Real Story heter iallafall en intervju vet jag. Det kommer säkert mer.

        Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog