Om Skottland på TV

Det är mycket skotskt på SVT just nu så här kommer ett samlingsinlägg för dig som kanske inte haft tid att kika runt.

Skottlands vilda årstider ligger kvar tills 11 november 2024 och är precis som titeln säger, en film om de fyra årstiderna i skotska högländerna. Det är djur som kämpar i för mycket regn, slagsmål mellan hjortar, ungar som ska överleva och många vackra vyer.

Skotska klankrigarna handlar om hur de skotska krigarna egentligen levde. Var de så vilda som de ser ut i legenderna om dem? Den ligger kvar till 3 augusti i år och tar också upp en hel del om det medeltida Skottlands våldsamma historia. En bra dokumentär att se innan du tar dig an mitt sista tips nedan.

Rob Roy

Skottlands blodiga historia är i tre delar och den har legat på SVT Play ett tag så den första delen ligger bara kvar till 31 maj nu i år och de andra några månader längre. Tyvärr är programledaren Neil Oliver berättaren. Jag har svårt för honom nuförtiden sedan han började jobba för en kontroversiell TV-kanal och kommer med diverse konspirationsteorier men med det sagt passar han in i berättarstilen de bestämt sig för i den här produktionen. Första delen handlar bland annat om det kända klankriget mellan Campbell och McDonald som den som besökt vackra Glencoe känner till men också en hel del om klanen Campbell i allmänhet och saker som kanske ledde till fejden. Del två tar upp den listige Rob Roy som blivit en historisk kändis fast man här får se allehanda sidor av honom och lära sig mer om jakobiterna. Han var kanske inte riktigt som Liam Neesons version. I det sista avsnittet blir det Bonnie Prince Charlie för hela slanten och det för mig är det mest lärorika avsnittet för det visar bland annat hur kvinnor hade stor makt på 1700-talet jämfört med följande århundrade. Här blir det också flera aha-upplevelser som gör att jag vill veta mer. Vad hade hänt vid slaget vid Culloden om MacKays inte lagt rabarber på en fransk hjälpsändning? Tänker släkten på sin del i allt detta idag?

Du hittar programmen på SVT Play och jag länkar inte eftersom några ändå försvinner snart. Kanske dyker de upp på Youtube.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog