Slott och koja i Wales

Ända sedan 1988 när jag tog tåget förbi på min väg till Irland har jag velat se mer av Conwy vid Wales norra kust. Från York gjorde vi en gång en dagsutflykt till den kända grannstaden och badorten Llandudno men närmare kom jag inte då heller. I år blev det äntligen dags. Min dotters kusin med familj bor i en by i norra Wales så när vi skulle komma på någonstans att ses och göra något kul så föreslog jag Conwy.

Att komma hit med tåg är lätt från London eftersom många avgångar till Holyhead och färjorna till Irland stannar här. Det var alltså så jag först sett staden och undrat om jag körde in i ett slott. Det ser nämligen ut som om man gör det här eftersom järnvägen går alldeles utanför det medeltidsslott som är stadens stora sevärdhet. Kommer man från Manchester som jag gjorde nu så passar tiderna ofta inte alls lika bra utan man får då hoppa av i Llandudno Junction och vänta onödigt länge på tåget de sista fem minuterna ut (och ibland byta tåg i Flint på hemvägen). Jag kunde ju hämtas i bil men granne med stationen där ligger ett trevligt taxibolag som kör dig om du inte orkar vänta (och det finns verkligen inget att göra i Llandudno Junction). Faktum är att det är vackrare att komma med bil för då kör du mot staden med det stora slottet i blickfånget sista biten. Bilden nedan visar hur det ser ut inifrån slottet istället för jag var inte beredd med kameran på ditvägen. Det du ser till höger i bild är den överbyggda tågbron från 1800-talet, ritad av Francis Thompson efter uträkningar av den kände järnvägsingenjören George Stephensons son Robert. Inte konstigt att du tror att du kör in i slottet. Till vänster svänger bilarna av in mot centrum. Det hela är väldigt maffigt på håll.

När du kommit fram är både slottsparkeringen och stationen i samma hörn av staden så här kan du börja direkt om du är intresserad av stadsmuren som bland annat här går att gå på fram till slottet men tyvärr inte hela vägen in utan du får då gå ner igen. Orkar eller kan du inte ta dig upp för trätrapporna här vid Mill Gate så kan du istället njuta av grönskan nedanför murarna.

Vi kastade oss själva in i slottet med vår entusiastiska yngsta familjemedlem i lågstadieåldern. Det är hur kul som helst för barn att besöka Conwy Castle och blev extra kul för oss eftersom hon har engelska föräldrar men är uppvuxen i Wales och lär sig walesiska i skolan så hon hade stora funderingar kring hur engelsmännen kände sig tvungna att slåss med walesarna hela tiden. Det var den krigiske Edward I som på rekordtid lät bygga slottet och det är idag ett av fyra slott som ingår i världsarvet Slott och stadsmurar i norra Wales från Kung Edward I:s tid. Slottet är stort och fullt av intressant historia så det får sitt helt egna inlägg framöver.

Efter ett slottsbesök är man mör i benen av allt klättrande i gamla trappor och då passar det bra att runda slottsbutiken på baksidan och gå över trafikkorsningen och via riddarbutiken och caféet i det vita huset traska ner till den lilla hamnen och vila.

Fin vy mot Llandudno. Håll till höger där nere.

I hamnen ligger rader av hummertinor vid båtarna och här hittar du som stannar några dagar även båtturer, både sälsafari och fiske. Conwy är känt för sina musslor som du också kan lära dig mer om medan du mumsar på dem eller på fisk- och skaldjur vilket också erbjuds här. På andra sidan floden Conwys mynning ligger halvön Creuddyn där Llandudno ligger.

På hamnpuben är det nog trångt soliga sommardagar.
Vi hade minst sagt varierande väder

Längst bort i hamnen träffar man på ytterligare en del av stadsmuren att gå på och det är rätt häftigt för det visar alltså att inte bara staden i sig utan också dess hamn låg innanför murarna. Snacka om skyddat läge. Här ligger också porten Lower Gate som tar dig till affärer och sevärdheter på Castle Street och High Street rakt upp mot stationen. Det är inga avstånd alls. Innan du vänder upp där bör du ta en titt på Storbritanniens minsta hus. Efter många års vandring på ön kom någon fram till att det enda överlevande hus av de som tidigare klämt in sig längs muren i hamnen nu är det minsta som går att hitta. Det går att gå in i och eftersom det är så litet så blir det kö. Jag tyckte själv att det var värt köandet att se vad som ger uttrycket kompakt boende en helt ny dimension och berättar mer i ett eget inlägg för det fanns alltså en gång fler av de här små husen.

Det lilla röda med kö är Storbritanniens minsta huset.
Lower Gate

Det räcker inte med rekordet att ha det minsta huset. Lilla Conwy stoltserar också med det bäst bevarade elisabetanska huset i Storbritannien. Plas Mawr som det heter är väl värt ett besök och påminde mig inte så lite om husen i Belgien där jag en gång bott. Det visade sig såklart finnas en förklaring till det när man fick veta mer om familjen som lät bygga huset. Gissa vad? Det tar vi också i ett eget inlägg för sådana är sevärdheterna här. Alldeles unika ställen på väldigt liten yta. På väg dit passerar du även det vackra medeltida handlarhuset Aberconwy House som drivs av National Trust och efter pandemin har blivit antikvariat. Hur häftigt som helst även det.

Aberconwy House
High Street tillbaka ner mot Lower Gate och hamnen.
Plas Mawr
Vackra omgivningar för fler utflykter

Conwy är verkligen värt ett stopp och själv tycker jag det är roligare än Llandudno även om man badar bättre där men så älskar jag historia. Båda städerna har fina vyer av bergen omkring även om du ser mer av snöklädda toppar från Llandudnos Great Orme än från det högsta tornet i Conwy Castle. Roliga butiker finns det här också med både antikt, delikatesser och smaksatt walesisk gin. Slottet är kanske dock det som drar allra mest. Har du varit där?

9 kommentarer

  1. Eva Norum Ylinikka · · Svara

    Ja precis! Vi var där (och i Llandudno) i höstas, i september, och vi hade finfint sommarväder. Vi tog tåget från Chester till Llandudno Junction och promenerade över till Conwy, vilket gick alldeles utmärkt.
    Vi var överraskade över mängden besökare, det visade sig att vi råkat pricka in den dagen på året då hela byn deltog i en marknadsfest till förmån för bin! 🐝 

    Alla butiker hade marknadsstånd ute och det fanns otaliga honungsförsäljare, en del med aktiva bikupor med sig att visa upp.
    Vi åt krabbmacka, ostron och hjärtmusslor nere i hamnen (där du fotograferade) och en härligt god fish and chips från lilla chippien innanför muren från hamnen sett (vi valde den med längst kö förstås – där måste ju vara bäst?!).
    Fina minnen från en härlig dag ☺️

    Gillad av 1 person

    1. Åh så mysigt att gå på bifest! Jag tror faktiskt jag ska prova att gå nästa gång för att få fina bilder. Glömde skriva att det ju också går.
      Menar du fish&chipsstället i ett vitt hus i ett hörn precis efter muren? Där var vi faktiskt men jag var inte så imponerad och om det inte regnat hade vi nog valt den i hamnen som bara var take away. Den här stod det inte fisksort på i menyn och jag blir lite misstänksam för då är det ofta frusen fisk. Läste senare på Google att de bytt ägare för några månader sedan och börjat gå neråt. Det var helt okej men långt ifrån den bästa.

      Gilla

      1. Eva Norum Ylinikka · ·

        Nänä, vita hörnet ratade vi och gick till take away-stället 😄

        Fish and chips brukar inte vara någon hit på pubar eller restauranger tycker jag. Eller kanske jag bara har haft otur. Vi tar hålet i väggen som inte har mer än en rätt att välja på när det gäller den saken. Brukar vara ett säkrare kort!

        Överhuvudtaget väljer jag gärna matställen efter vart lokalbefolkningen går.
        När vi varit runt medelhavet (innan vi fastnade totalt på brittiska öarna…)brukade vi kika var byggjobbarna köpte sin lunch och det brukade vara bra. Nån kväll gick vi ändå till (turistfällan) restaurangen med vita dukar, och blev besvikna. Eller är det bara vi som tycker så?

        Gilla

      2. Fast take-awaystället är ju i själva hamnen, bredvid toaletterna. Det jag tyckte var rätt dåligt var inte en restaurang som så utan en take-away men med stolar och fler sittplatser på ovanvåningen. Det var första stället in på High Street från hamnporten. Sådana brukar vara bra eftersom de ju specialiserar sig på just fish & chips. Jag äter det också nästan bara på sådana ”chippies” (som min man hade en i släkten) men det finns en del pubar som gör det bra. Kedjan Nicholson’s till exempel. Dock finns det så mycket annat gott på puben. 😀

        Gilla

      3. Eva Norum Ylinikka · ·

        ja just det, man kunde gå en liten genväg från hamnen / toaletterna eller svänga direkt vänster innanför muren och hamna på samma ställe från två olika håll 😌
        vi var iaf väldigt nöjda med maten vi fick!

        (hade ju inte ens tänkt äta, men kände att vi borde äta fisk när vi var så nära vatten 😂)

        Gillad av 1 person

      4. Ah, det fanns en bakväg! Ja det stället var definitivt bättre.

        Gilla

  2. Ingmarie Andersson · · Svara

    Vilken vacker och mysig plats!!!   Jag är verkligen lag imponerad över att det finns så många bevarade gamla slott och murar byggnader samt sedan även romar- och vikingalämningar som det gör Storbritannien.           Ta bara Penrith där jag byter till buss sista biten till Keswick (ursäkta jag är så självupptagen)har jag nu hört ska finnas en lämning, en ganska oansenlig sådan (osäker) någonstans troligen I en kyrkogård där man ser både kristna och vikingatida ingraveringar i samma lämning. Jag ryser… Jag ska dra packningen nästa vecka o se om jag hittar dit.

    Jag ska någon gång försöka göra en längre tids resa i Storbritannien som en tågluff ifall jag inte blir bekväm med bil.

    Wales är verkligen också intressant.

    Gillad av 1 person

    1. Det är inte självupptaget att prata utifrån sina referenser. Penrith är med i min favoritfilm fast mest landsbygden. Conwy är jättemysigt och med så mycket unikt på liten yta. Du skulle gilla bergen i närheten också.
      Visst är det häftigt när olika kulturer möts i historien. York har några sådana saker också när romare tagit över gamla seder när de kom och sådant.

      Gilla

      1. Ingmarie Andersson · ·

        York är en pärla !!! Ska kolla upp det man kan se av att romare tog över gamla seder! Så intressant!!

        Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog