Världsarvsslott

Under min tur till mysiga Conwy nyligen var naturligtvis slottet den stora sevärdheten eftersom det ingår bland de fyra slott i norra Wales som tagits upp på UNESCO:s världsarvslista. De andra tre är Beumaris, Harlech och så Caernafon som är det mest kända.

Redan när du kommer från stationen och stadens huvudparkering alldeles vid slottet möts du av de bastanta torn som utgör West Barbican med den walesiska flaggan i topp men förmodligen har du redan på väg hit anat slottets storhet, inte minst om du kom med bil eller till fots över bron från Llandudno Junction med sin imponerande vy.

Från det lilla huset med biljettkassa, toaletter och kvalitetssouvenirer nedanför tornen måste du ta dig upp till ingången via en gångbana som snirklar sig längs klippan. Du ser på bilden nedan hur den viker sig som ett ”V” för att ta dig upp. Sista biten in är det en trappa upp men den är ganska snäll och bred. Trappan här går i linje med den ursprungliga vindbryggan in till slottet. Vallgraven på den sidan har sedan länge fått ge vika för trafiken i modern tid.

Conwy Castle i nästan hela sin längd.

Från början var hela slottet som så många andra kungliga slott vitmålat med koniska tak på tornen och måste ha synts än mer i trakten och hållit lokalbefolkningen i schack. Det ritades av den kände medeltida slottsarkitekten James av St Georg från Savojen på franska sidan Genevesjön och han är också den som ritat de andra tre slotten som blivit världsarv. Bygget påbörjades 1283 (liksom de andra slotten, utom Beumaris där man började 1295) och slottet stod färdigt i rekordfart 1289. Det byggdes på platsen för det för walesarna kända cistercienserklostret Aberconwy som helt sonika flyttades och ersattes av ett nytt längre bort.

År 1277 hade krigarkungen Edward I gett sig den på att erövra Wales som han tyckte var fullt av bråkiga walesiska prinsar som ställde krav, inte minst i norr där de var starka. Den mest berömde är Llewellyn ”den Siste” Gryffydd som stacks ihjäl eller (förmodligen) halshöggs under ett av slagen 1282 och vars namn du ser överallt i Wales. Det skulle bli en roman och inte ett blogginlägg om jag försökte reda ut alla bråk och återföreningar mellan walesarna sinsemellan och mellan dem och Edward I men det finns mycket att läsa om den här perioden.

Edward I gav alltså order om att bygga alla dessa slott. Conwy hann bara påbörjas innan Madog ap Llewellyn, en släkting till Llewellyn Gryffydd som efter en släktfejd flytt till England och blivit lojal med Edward I, vände sig mot kungen efter att hans far försonats med den sidan av släkten. Han lyckades belägra slottet riktigt länge 1284-85 innan han fick ge upp och fly upp i bergen där han till slut hittades något år senare och togs till London. Märkligt nog avrättades han inte utan fick sluta sitt liv inlåst. Han måste haft bra förbindelser från sin tidigare tid i England. Folket kvar i Wales kvästes desto mer för det hela.

Slottets andra stora händelse var under perioden när den walesiske ledaren Owain Glyndwr som trotsigt kallade sig Prins av Wales (trots att Edward I 1301 gett den titeln till sin äldste son, en tradition kungahuset ju har än idag) drog igång flera år av uppror mot engelsmännen. År 1399 bodde Richard II på slottet men Glyndwrs walesiska styrkor lyckades faktiskt ta slottet 1401 och hålla det i flera månader. Allt detta stridande mellan England och Wales fascinerade min yngre engelska men nu walesspråkiga släkting kolossalt under vårt besök.

Utsikten mot Eryri (Snowdonia) från West Barbican. Den är naturligtvis ännu bättre från de högsta tornen i bra väder.

När du tagit dig upp kliver du in på den yttre borggården som är den största av de två. Här fanns till vänster slottets kök och stall medan högersidan är där det som är kvar av den stora salen och andra allmänna ytor finns. Det är otroligt maffigt att komma in och mötas av alla torn. I det nordvästra tornet kan du som klarar medeltida trappor ta dig upp och gå uppe på murarna längs hela norra sidan och bort till Bakehouse Tower i den sydöstra halvan av slottet. Kom ihåg att titta upp innan du svänger uppför trappan bara för det är en imponerande syn rakt upp mot himlen och du ser också spåren av de våningar som tidigare fanns i tornet.

Längst bort till höger syns det höga Bakehouse Tower. På vänstra sidan Stockhouse Tower.
En blick tillbaka mot West Barbican och dagens in- och utgång.
Se uppåt i North West Tower

Slottets Great Hall är inte fullt så bevarad som i flera andra medeltidsslott men det är fortfarande imponerande och fullt möjligt att se salens storlek och den stora öppna spisen på sitt våningsplan.

Conwy slotts stora hall

Alldeles vid den stora salen hittar du fängelsetornet så man kan tänka sig att det gick dramatiskt till när det var middag här och så nära till elände för den som råkat förolämpa fel person. Ta dig absolut upp trappstegen hit, inte minst för att kika ut och se den vackra vyn över Conwyfloden bakom slottet.

Prison Tower i Conwy
En lite vik av Conwyfloden

Slottet hade också sitt kapell bredvid den stora salen och utanför det syns resterna av den stora brunnen. Just att ha egen brunn betydde naturligtvis allt om slottet skulle belägras och den här var djup och pålitlig. Bortom brunnen på norra sidan låg ännu en vindbrygga ut till en del av stadsmuren.

Resterna av kapellet.

Till sist är det dags att träda in på den inre borggården, den som tillhörde kungen. Hans sovrum på sydsidan har idag en konstinstallation av ett kungahuvud som du inte ser så bra på min bild men den hänger över dig och visar vems plats det här var. På andra sidan gången låg kungens privata kapell.

Inre borggården på Conwy slott
Kanske ser du konungen?
Resterna av det kungliga kapellet

Längst bort ligger så East Barbican där du idag har fin utsikt över floden och kan studera de berömda broarna lite närmare. Järnvägsbron ser betydligt modernare ut än den är. Jag minns från min egen första tågresa på väg till Irland hur det kändes som om jag åkte rakt in i slottet. ”Hur kan det vara möjligt?” tänkte jag innan jag såg hur det hängde ihop. Det är också här bortåt som du ska se slottet från baksidan om du vill se de bitar av Llewellyn den Stores och hans barnbarn Llewellyn ”den Siste” Gryffydds slott vid en bit av stadsmuren vilka införlivades i det stora slottet när det byggdes men som idag fortfarande står ut som en bit walesisk medeltidsarkitektur och inte normandisk. Baksidan är överhuvudtaget värd att se medan du ändå vandrar runt i staden för den en helhetsbild utan all trafik på framsidan.

Conwys järnvägsbro

Det är verkligen lätt att förstå att det här är en av de största sevärdheterna i Wales utöver naturen och inte minst barnfamiljer och historieintresserade ska absolut ta sig hit. Här och där står det informativa skyltar om hur historien farit fram med slottet och redan i biljettkassan kan du skaffa fler guider eller varför inte köpa en innan ditt besök. Organisationen Cadw som driver slottet säljer guider online att ladda ner och på Castell Conwys hemsida ser du allt annat du kan behöva veta som evenemang och öppettider. Missa inte att du även kan köpa kombinerade biljetter med rabatterat pris till andra sevärdheter, inte minst de andra slotten samt Conwys andra storhet Plas Mawr.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog