Om det fina och det slitna

I skrivande stund är jag tillbaka i England. Det gör att du framöver kan förvänta dig inlägg om helt nya platser som även inkluderar södra Wales dit vi också ska. Vi har börjat i Cotswolds som var ett lagom stopp på väg just dit eftersom jag sett spridda delar av trakten men mycket kvarstår. Dessutom är min dotter nu med på resan och är Harry Potter-fantast och här har många scener spelats in.

På senare tid har mina englandsresor mest gått norrut. Jag har velat känna mig nära min man och höra Yorkshire-dialekten omkring mig igen och överkomma utmaningen det var att vara där ensam för första gången på dryga 25 år. Hälsa på svägerskan i Lincoln liksom min dotters ena kusin i norra Wales som avgudade sin morbror har också känts helande. Alltså bar det norrut igen i påskas som du sett.

Den här gången blir det ingen tid norröver. Jag har länge förbisett södra Wales som alltid lockat för att det verkar likna Cornwall men utan samma stora mängd turister och därmed dyra boenden. Lägg till det fler slott än där nere. I Wales kommer vi spendera lite extra tid innan tågen tar oss tillbaka österut.

Chippenham

Det är som vanligt underbart att vara i England och det här är en otroligt vacker trakt men jag har samma känsla som när min man och jag just mötts och var här. Det är något helt annat än Nordengland på så många sätt och även dottern som ju är engelsk känner sig mer som en turist här. För det första märker man att det är mer välmående. Bäst man sitter där en söndagskväll kommer en helikopter och i appen Flight24 (ja den är kul att ha om man som jag bor med utsikt över Kastrup) kommer den upp med ”Private owner” och det är inte den enda. Man påminns om att här finns pengar och här bor många kändisar i vackra miljöer på pendelavstånd till London, till och med kungen har jordbruk i trakten. Jag kan inte hjälpa att jag blir lite nyfiken på vilka som sitter i de där helikoptrarna. Med detta sagt är det inte bara rikedom här. Det krävs ju en balans för att hålla igång den och några av småstäderna har en hel del slitna kvarter precis som övriga landet.

Det småpratas naturligtvis massor även här, vi är trots allt i Storbritannien men det är en annan sorts småprat, mer artigt polerat än i norr och mindre skämtsamt även om det såklart finns flera undantag.

Lacock
Exklusiva bilar utanför vackra hus

Har du hunnit se årets sommarspecial av bokprogrammet Babel? Där är de en del i London och Jessica Gedin intervjuar bland annat Ann Cleeves om hur hon trivs med att bo uppe i de stora viddernas Northumberland och inte i storstäder. De samtalar om hennes böcker och kommer in på den nya serien som utspelar sig i Devon där Cleeves vuxit upp. Jessica undrar varför hon inte bor där längre eftersom hon verkar ha haft så roligt och Cleeves svarar att turismen förändrat stämningen men de kommer först in på hur hon sagt att hon inte gillar förnäma ställen. Hon föredrar det lite slitna och ställen där hon kan småprata med folk. Devon är bara fullt av tea rooms. Jag förstår hur hon menar och satt mest och log själv under intervjun för precis det här är det som fått mig att älska Nordengland mer än andra regioner. Överhuvudtaget är det en fin intervju utöver att Jessica får det att låta som om Cleeves själv skriver manus till TV-versionerna av Vera och de andra böckerna och det gör hon inte. Tvärtom släpper hon en stor del av kontrollen jämfört med många andra men jag förlåter Jessica för hon är väldigt bra på att intervjua människor tycker jag.

Vackra byar finns det alltså gott om här nere och imorgon är det dags för ännu en. Juni är perfekt för just Cotswolds med sin trädgårdskultur för varenda trädgård i byarna svämmar över av blommor och man drabbas nästan av den där sjukan man kan få i Florens för att all arkitektur är så fantastisk.

8 kommentarer

  1. Monica · · Svara

    Så härligt och underbart och roligt det låter att resa där nu. Ha det riktigt fint och bra och du är i gott sällskap. Döttrar är underbara.

    Vi har precis firat kanske det svenskaste som finns på stuglandet och det var verkligen trevligt och ett härligt väder.

    Men tänker ofta på UK och allt vackert och intressant och inte minst människorna. Städade gäststugan och där låg en chokladbit från England. Höll den en stund i handen. Roligt att du kan resa dit så mycket som du gör och upptäcka mer. Roligt också att läsa om dina iakttagelser.

    Och tänker vi efter så varierar beteende och sätt väldigt mycket i vårt land också.

    Bara att stanna på ett ICA tio mil från Stockholm blir vi bemötta som kungligheter säger maken. Ja, var nog dotterns förtjänst, så trevligt tänkte de med nya unga förmågor, de hälsade välkomna till orten och bjöd på kaffe. Nästan så man svimmade, haha.

    Ha det fortsatt så fint.

    Gillad av 1 person

    1. Ja vi har kul när vi reser, dottern och jag och jag är jättetacksam över att kunna resa som jag gör.
      Visst är det samma sak i Sverige. I Malmö småpratar alla så mycket att det där skämtet om svenskar som håller avstånd i busskuren inte funkar. Ingen tittar konstigt om man pratar med okända. Samtidigt kan jag inte dissa min födelsestad Stockholm för det är en sådan blandning inflyttade från alla hörn och många riktigt gamla stockholmare pratar som sjutton med en massa humor. Allt blir ett gereraliserande.

      Gilla

      1. Monica · ·

        Det är så sant! Och ”gamla” stockholmare pratar och frågar om de kan hjälpa till, som en gång när kollegan och jag skulle till ett speciellt ställe som kändes omöjligt att hitta. Räckte att de hörde att vi pratade om det.

        Men sen finns många andra som kallar sig stockholmare efter en kort tid och kan komma från alla platser i landet och kanske vill ha en viss attityd. Inte minst i affärer där de fått anställning. Vi bor där det är lite snobbigt och kyligt men kollar jag i vårt bostadsområde är det nog bara jag som har familj bakåt i fem generationer i Stockholm.

        Och lätt att generalisera men här hälsar man inte på grannar eller i affärer. Helt blankt och det går inte att ändra. Och väldigt tråkigt är det. En man startade ett projekt om att hälsa och hålla upp dörrar o s v. Bra skrev någon men det föll platt.

        Gillad av 1 person

  2. Vad kul att du är i mina gamla hemtrakter! Finns mycket att uppleva där.

    Jag vet att du kan väldigt mycket om UK, men hoppas att du kan ha hjälp av några av mina inlägg från denna trakt.

    Ha det bra!

    Gillad av 1 person

    1. Det kommer jag att ha även om jag kan historia och geografi. Du har ju så mycket mer om platserna.

      Gilla

      1. Ja, jag har ju bott där länge.

        Gillad av 1 person

  3. Eva Norum Ylinikka · · Svara

    Klart man blir avundsjuk! Det är väl underbart där nu. Hoppas ni får det riktigt härligt 🤗

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Det är riktigt härligt och hittills galet varmt.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog