Mat och Minster

Minns ni mitt inlägg om hotellkedjan Malmaison och deras hotell i York nyligen? Då utlovade jag en recension av deras takrestaurang Sora så här kommer den.

Jag älskar restauranger med asiatisk fusion i köket så hela valet av hotell hade delvis att göra med att jag ville få en riktigt härlig kväll med mat och dryck och sedan kunna slappa på rummet. Så fort jag bokat rum så reserverade jag bord för Sora blev snabbt en snackis i York när den öppnade, inte bara på grund av maten utan för sin Sky bar som har öppet maj till september (se hemsidan för att undgå besvikelse). Det var här jag ville njuta av en kväll med utsikt. Jag blev inte besviken.

Vi bad till universum om bra väder och blev bönhörda för solen strålade när vi tog hissen hela vägen upp till sjunde våningen (det räcker långt i det medeltida York) och klev ut på terrassen. Fördelen med att bara vara två är att man ofta får fönsterbord och ytterplatser på ställen med utsikt och vi blev perfekt placerade med utsikt över York Minster i kvällsljus.

Takbarer har naturligtvis bra cocktails och jag började kvällen med en Peach & lychee Spritz medan vi kikade på menyn.

Lax är en av mina medvetna miljösynder som jag inte tycks kunna låta bli att äta regelbundet. Jag får nästan cravings efter det om jag inte ätit det på ett tag så det fick bli ett laxspett med ponzumajonnäs.

Detta följdes av robatagrillade pilgrimsmusslor, ponzu, wasabi och den japanska kryddblandningen togarashi som var fin. Som avslutning tog jag sidfläsk med lätt bränd äppelsås och sesam eftersom jag älskar asiatiska fläskrätter av den typen och den var god men jag glömde helt att fota och njöt istället.

Togarashi var en trevlig bekantskap

Som vanligt lyckades vi inte dela rätterna eftersom vi har så olika smak men det blev bra ändå. Dottern tog en katsuliknande kyckling följt av biff där en skiva var lite senig vilket var en besvikelse på ett sådant här ställe men också kvällens enda.

Efterrätter blev det inga för det är där jag tycker svagheten ligger i den här typen av kök, jag som inte imponeras av moshi och sådant. Istället blev det en drink till medan jag pekade ut platser i York och blev sentimental över att kunna se ända bort till stadsdelen där min man växt upp och vi bodde tillsammans ett tag.

Museum Gardens, St Olave’s Church och Hambleton Hills

Servicen var något långsam vilket kunde oroat eftersom det är sittningstider för restauranggästerna men det var aldrig någon stress. Rätt beställningar dök upp hela tiden och trevlig servitör hade vi.

Det är som sagt populärt här uppe och rätt som det var sprang vi på den nuvarande ägaren till min stammispub. Förvirrande för hjärnan att se honom i den miljön utan hundar. Sällskap efter sällskap njuter av bubbel i sofforna i solnedgången för i det platta York är man inte bortskämd med utsiktsplatser, framför allt inte med mat och dryck. Du brukar få bege sig till Cliffords Tower eller klättra upp i Minstern för att få en överblick.

Ett sådant där ställe där man gärna fotar damrummet också

Vi hade som sagt tur med solen men det blåste lite så en kofta och hårband kan vara bra att ha med för det är trots allt York och inte Barcelona. Är det dåligt väder eller vinter så misströsta dock inte. Du ser på bilden från den ganska coola baren ovan vilken kanonutsikt du fortfarande har över Minstern inomhus. Hade York inte ständigt haft så många nya ställen att besöka hade jag hängt här ofta under mina besök. Försök bara att inte tajma galopphelger för då bor många högljudda sällskap i finkläder på hotellet och de gillar bubbel.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog