Okända öar

Ibland händer det att jag med all min kunskap om brittisk geografi ändå överraskas och det är lika roligt varje gång, inte minst när man hittar nya platser att sätta upp på önskelistan. Har du hört talas om Isle of Cumbrae? Har du kanske till och med varit där och kan berätta mer?

Med Isle of Cumbrae menar man egentligen ön Great Cumbrae Island som är den större av två Där ligger Millport, öarnas enda stad, liksom de flesta av de förvånande många skilda boendealternativen. I utkanten hittar man också Crocodile Rock, en klippa som liknar just en krokodil och som därför målades 1913. Jag inser när jag ser den att jag sett den förr i mina flöden av skotska bilder men aldrig lagt märke till var den egentligen finns.

Crocodile Rock. Foto: DeFacto

Cumbrae har fått sitt namn av det keltiska språk som först talades här och ligger i viken Firth of Clyde mellan Ayrshire på det skotska fastlandet och ön Bute. Det är alltså nära till Glasgow och den lokala organisation som driver turistbyrån framhåller gärna hur lätt det är att ta sig hit med en tiominuters färjetur från Largs (där du förövrigt kan besöka utställningen Vikingar! om du har tid).

Baserar du dig i Millport så har du inte bara en viktoriansk strandpromenad att strosa längs utan också hamnen och stranden. Härifrån kan du göra utflykter på den 16 kilometer stora ön som lyckas visa mycket skotsk natur på liten yta och har många fina utsiktsplatser. Precis som på den större ön Arran i närheten är utomhussport stort här och många kommer just för att segla, paddla och cykla lite. Kung Haakon IV av Norge kom av andra anledningar på 1200-talet inför slaget vid Largs.

Är du mer road av kultur så finns här Storbritanniens minsta katedral, The Cathedral of the Isles från 1800-talet. Du kan också besöka öns lilla destilleri och naturligtvis är pubarna fulla av musik. På den mindre Little Cumbrae finns ett litet slott och en fyr och havet här är såklart fullt av djurliv.

Katedralen. Foto: Michal Klajban
Millport. Foto: John McLeish

Det lär komma en hel del turister till de 1300 bofasta på öarna med sin närhet till Glasgow men samtidigt lockar det mig att de som kommer nog till stor del är just utemänniskor och framför allt förmodligen mest skottar till skillnad från längre norrut. Jag tror det kan vara riktigt härlig stämning här.

Vill du hitta fler härliga ställen i Skottland utöver de mest kända så klicka på länken i det här äldre inlägget eller det om fina stränder.

8 kommentarer

  1. Anna-Karin Bramell · · Svara

    Wow, så intressant. Dit vill man åka! Tack för alla fina tips.

    Gillad av 1 person

    1. Tack själv, ja jag lockas av att det verkar så lokalt.

      Gilla

  2. Ingmarie andersson · · Svara

    Jätteintressant!!! Vikingahistoria och allt. Detta område borde gå att åka till i anslutning till besök i Edinburgh. Det kanske fungerar att åka därifrån med kollektivtrafik över dagen om jag stiger upp tidigt.

    Gillad av 1 person

    1. Det tar dryga två timmar från Edinburgh till Largs (med vikingacentret och båten till ön) ser jag. Snabbare än att ta sig upp till Orkney, hihi. Mycket av Skottlands vikingahistoria är just på västkusten. Annars kan du ju åka till Lindisfarne (tåg till Berwick-upon-Tweed och sedan buss) om du inte varit där.

      Gilla

  3. Ingmarie andersson · · Svara

    Jag går och lurar på att åka en vecka till Edinburgh på min semester i sommar eller i september (men då överträder jag dessvärre min princip att inte flyga mer än en gång om året. Jag åker ju till Keswick på söndag. Men å andra sidan åker jag alltid kollektivt eller vandrar när jag kommer fram).
    Jag har inte besökt Lindisfarne vilket jag borde ta allra först egentligen. Sedan detta Large med vikingacentret går ju ta på samma resa.

    Gillad av 1 person

    1. Ja det är svårt det där flygsamvetet.

      Gilla

  4. Denna ö har jag inte ens hört talas om, kul.
    Ha det bra!

    Gilla

    1. Haha, nej visst är det en doldis i skotsk turism.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog