Brittisk mat av skandinaver

Jodå, jag är kvar. Sedan det senaste inlägget har jag varit i sommarstugan och sedan haft ett härligt 335-årskalas i släkthuset med mostrar och kusiner som i vissa fall inte ens kunnat komma till Sverige under pandemin och där vi alla fyllt jämnt under tiden. Vi har också haft en fin urnsättning, dottern har fått sitt första riktiga jobb och jag har börjat jobba efter den längsta semester jag någonsin haft, inklusive extra ledighet. Det där sista har jag varit lite det andranervös över för jag har känt mig helt ofokuserad men just nu är det ganska lugnt eftersom flera kollegor fortfarande är på semester så jag får en viss anpassningsperiod. Däremot var det inte kul att komma hem till lägenheten i år. Det finns minnen överallt, inte bara hemma men här slog ensamheten till med full kraft efter allt sällskap. Jo visst bor dottern fortfarande hemma och försöker medvetet ta ut mig på små utflykter men hon jobbar alltså hela dagarna nu och därefter är det kvällsträning flera gånger i veckan och sedan ska hon ha tid för övriga vänner och annat. Hemmakontor är alltså mindre lyckat just nu rent socialt. Jag känner också precis som många sagt att det är nu, sisådär tre månader efteråt, som sorgen verkligen slår till. Inga overklighetskänslor längre och jag slås istället av allt jag aldrig mer kommer att göra, där det värsta är att jag nu inte har någon att spontant driva med världen med. Jag kan skämta med både släkt och vänner men min man och jag hade en specifik galen humor som handlade mycket om situationer vi upplevt tillsammans. Allt detta har gjort mig ilsken och trött och även om vänner ibland fått ut mig så har jag inte ens orkat läsa utan mest suttit framför TV:n och tittat på än det ena än det andra och då blir det inga blogginlägg skrivna.

En serie jag tittat på att danska Spise med Price på de brittiska öarna som finns på SVTPlay om du missat den. Ibland tittar jag på de vanliga program de två bröderna Price (som inte uttalas som engelskan utan ”Priise”) gjort hemma i Danmark och jag gillar både deras jargong och detaljerna de får med i det de lagar. Ännu bättre blev det när jag för några år sedan åt julmiddag med jobbet på deras restaurang en kvarts promenad från mitt kontor i Köpenhamn. Traditionellt danskt i mycket trevlig miljö. Alltså var det ju ett måste att se även denna deras tolfte säsong och se vad för brittiskt de skulle laga och det var väl spenderad tid.

Det första programmet handlar om London och södra England och de sätter från början tonen genom att hela tiden slänga in typiskt engelska uttryck i danskan. Deras engelska uttal är oftast riktigt bra och det visar sig i nästa del att de har gått språkkurser i Oxford i sin ungdom men det verkligt förvånande är att en anfader för 300 år sedan hade en pub i London som var känd för sina pajer och som finns kvar än idag. De har alltså själva en engelsman i familjen. I andra avsnittet blir det Oxford och Cotswolds innan det bär av till gruvlandskapet i Wales. Del tre handlar om sydväst och det blir HMS Victory och ett besök hos Hugh Fearnley-Whittingstall på River Cottage innan de hamnar i Mousehole där tidvattnet överraskar dem. Del fyra handlar om Skottland där det blir många fina vyer av Högländerna och inte bara haggis på menyn. Sist men inte minst blir det ett avsnitt om Irland. Recepten går hem hos lokalbefolkningen överallt utan att det bara är av ren artighet. Det mesta ser jättegott ut. De kan sin brittiska matlagning och ingredienserna är lokala.

Bröderna Price. Foto: Johannes Jansson (Wikipedia)

Jag vore inte mig själv om jag inte hittat något de missat i varje avsnitt om jag ska vara petig och det älskar jag att vara i faktasammanhang. I London gör de ett underbart inslag i indiska Southall och säger att indiernas chicken tikka blev tikka masala för att engelsmännen gillar sås och lade till en masalasås i den indiska rätten. Där kunde bröderna gott fått säga att rätten faktiskt uppfanns i Skottland, Glasgow närmare bestämt. I del två pratar de om kötträtten faggots (ja, den heter så) som från Oxford. Kanske är det för att de själva åt den där men den är betydligt vanligare i Lincolnshire och andra delar av East Midlands. I Mousehole snöar de in på ”Cornish dialect” med en lokal man och har kanske inte läst på om att det är ett helt annat språk för mannen verkar nästan driva med dem på slutet med sin lokala dialekt på engelska. I Skottland lagar de bland annat scotch eggs och pratar om dem som skotska men dessa färsinlindade ägg är egentligen en variant av indiska ”nargis kebab” (prova gärna det om du hittar det på någon indisk restaurant) som populäriserades av Fortnum & Mason i London.

Det finns också saker jag undrar över. Varför klär de sig i dyr tweed och kallar sig arbetarklass när de gör fish and chips i East End? Jag begriper ju att de försöker skildra historia men det blir inte arbetarklass av det. I serien spelar stiltonost en stor roll och jag tänker att varför prioriterar de inte matstaden Melton Mowbray som är känd både som centrum för detta och för engelska fläskpajer? Till sist kan jag reta mig lite på att det spelas (coola rent musikaliskt) versioner av Land of Hope and Glory och andra melodier i tid och otid i bakgrunden. Det passar när de besöker lite tjusigare ställen men känns malplacerat i till exempel Cornwall som inte alltid känner sig engelskt. Återigen en av de där skandinaviska tolkningarna av hur vi ser på Storbritannien som homogent och fullt av afternoon tea, mys och pompa och ståt. I det stora hela älskar jag annars serien och brödernas småprat om britterna och härmandet av deras uttal som visserligen ibland nästan går över i drift med britterna men ändå alltid känns kärleksfullt, lite så där som jag själv och många andra också gör ibland.

21 kommentarer

  1. Välkommen tillbaka!
    Jag blev så glad när jag såg ditt inlägg dyka upp. Förstår att du haft och har det tufft, men glad att se dig i Blogglandia igen.
    Bra att du påpekar faktafel, det gillar jag.
    Sköt om dig!

    Gillad av 1 person

    1. Tack så mycket! 🙂
      Det känns skönt att orka skriva igen. Det har också påverkat mig att jag förlorat den jag alltid diskuterade allt brittiskt med.

      Gilla

  2. Härlig programserie! 🇬🇧

    Gillad av 1 person

    1. Visst är den!

      Gilla

  3. Förstår att det känns extra jobbigt när du kommer tillbaka till vardagen. Kan du inte jobba på kontoret, just för att komma ifrån? Sköt om dig!

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Jo jag ska tillbaka till kontoret snart. Det blir kul.

      Gilla

  4. Så märkligt när det gick så fort och tror det är omöjligt att ta in egentligen men nu när du är tillbaka hemma och det gått en tid så kommer insikten, ingen svarar. Så mycket minnen men fint att minnas. Och att ta fram både korta ögonblick och längre ”ögonblick”. Bära med sig.
    Och skönt om du kan vara i ett team och arbeta, det är väldigt bra att ha människor omkring sig i både smått och stort. Ta väl hand om dig och lycka till önskar jag till dottern med nya jobbet.

    Gillad av 1 person

    1. Tack så hemskt mycket. Ja jag får ut mycket av att prata med kollegor nu.

      Gilla

  5. Japp, jag har gjort samma iakttagelser som du när det gäller brödernas programserie, men det ser onekligen smaskigt ut,
    ibland. Jag förstår att du haft och har det tufft, det där att inte spontant få knuffa till någon och säga ”minns du…”. Din dotter kan i alla fall dela en del minnen där ni alla tre närvarat.
    Ta hand om er båda och använd ditt skrivande som en sorts…avlastning. (Hittar inte rätt ord). Du kan dela med dig eller bara behålla det för dig själv.
    Skönt att du har kollegor, vänner och familj att prata med.
    Kram (och då är jag inte ens en ”kramare”)

    Gillad av 1 person

    1. Så skönt att vi är fler som nördar ner oss i detaljerna, haha.
      Tack, jag pratar många minnen med dottern också men bara inte de där galna från när vi först träffades och om folk vi kände då och sådant såklart. Det är verkligen skönt att ha skrivandet och nu börjar jag orka mer igen.

      Gilla

  6. Härligt att du är tillbaka! Givetvis har du det tufft, men minnena finns kvar – de kan ingen ta ifrån dig.
    Jag har inte sett bröderna så jag ska ta en titt på Cotswoldsavsnittet!

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Minnena kan ingen ta ifrån mig nej.
      De var inte i Cotswolds så långe men fint var det.

      Gillad av 1 person

  7. Det gör ont att läsa om hur du upplevde det att komma tillbaka till lägenheten igen. Men gott ändå att läsa att du är tillbaka på jobbet, om dotterns nya jobb och detaljerna du upptäcker i en TV-serie.

    Gillad av 1 person

    1. Ja det har varit kul att vara tillbaka på jobbet men oj så jag märker att pendlandet frestar på nu. Det känns bättre hemma nu när vi fått tid att planera fler aktiviteter.

      Gillad av 1 person

      1. Så bra att det känns bättre hemma! 💕 Fasar faktiskt själv för att börja pendla igen. Men har man vant sig en gång så vänjer man sig väl igen, tänker jag…

        Gilla

      2. Ja jag har delvis vant mig och åker bara 1-2 gånger i veckan men resan är inte kul. Dock alltså att träffa kollegorna på riktigt igen.

        Gillad av 1 person

      3. Vad är det med resan som är jobbigt, tycker du?

        Gilla

      4. Just att fram och tillbaka tar två timmar av min dag, man vet inte om det fortfarande är smitta på tågen, inte minst eftersom man passerar Kastrup men också bara att behöva gå upp tidigt för att hinna ända dit (jag är nattmänniska) när man inte vet om man kan lita på tågen.

        Gillad av 1 person

      5. Förstår. Jag är i lite samma läge nu. Gå upp en dryg timme tidigare. Åka tåg två. Den här månaden jobbar jag lite mer hemifrån än normalt men från och med november är det en dag i veckan hemifrån – precis som innan pandemin. Tror att det kommer att bli tufft för mig också. Vi får se.

        Gilla

      6. Hoppas du känner det ok.

        Gillad av 1 person

  8. Än så länge, så gör jag det. Men gissar att jag kommer att vara trött på fredag kväll!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog