När det värsta händer

Jag är chockad. Har varit det i ett par dagar nu och behövt lite tid till det här inlägget. Att Johnson skulle vinna var det troligaste inför valet i förra veckan men att han skulle vinna så stort, uppleva en valseger i stil med Thatchers? Jag är förvånad över att Liberaldemokraterna som förvisso inte har någon bra partiledare ändå inte lyckades bättre med sitt renodlade budskap om att stanna i EU även om de aldrig skulle bli ett stort parti med dagens valsystem. Att den taktikröstning jag nämnde i mitt förra inlägg inte alls gick hem. Mest av allt är jag chockad över att de rasistiska yttringar som släpptes loss i samband med folkomröstningen direkt efter det här valet blivit många fler och med ett språk människor kopierat av Johnson själv.

Här kommer ett jättelångt inlägg om saken så jag kan fokusera på annat sedan för jag vill verkligen inget annat nu.

HUR KUNDE DET HÄNDA?

Förvånad över resultatet i sig är jag inte. Det finns en grupp orsaker som samspelat. Labourledare Corbyn har inte tagit avstånd från uttalanden av rötägg i sitt parti och eftersom media huvudsakligen stödjer de konservativa så har han jagats mer än den även skyldige Johnson på den punkten. Även BBC lär enligt somliga ha varit orättvisa. Han har dessutom alldeles för länge velat kring hur han ska tackla brexitfrågan och till sist beslöt han sig för att nästan helt avstå från den och prata renodlad vänsterpolitik. Det gjorde inte väljarna. Brexit kvarstod som viktigast att lösa för dem.

Labourdistrikten som förlorades i det traditionellt röda Nordengland och i de industriella delarna av Midlands, där även de distrikt som Labour fick behålla tappade tusentals väljare allihop, hör till de som alltså hellre får klart brexitfrågan än tänker att social välfärd är lika viktigt just nu. Här hittar man många lågutbildade som inte vet något om EU men gärna skyller på det eller på invandringen när de får det sämre socialt istället för att se verkligheten. Många som läser kvällstidningarnas vinklade rubriker utan att faktagranska. Här blir tyvärr också konsekvenserna av deras val som värst framöver.

Johnson må ha upprört väljare i Yorkshire när han väntade för länge med att besöka de översvämningsdrabbade södra delarna häromveckan. Likaså gömde han sig i en kyl under ett företagsbesök istället för att låta sig intervjuas, något som lett till många skämt på sociala medier. Till syvende och sist tycks hans glada uppsluppenhet ha gjort susen hos väljarna, inte minst tillsammans med hans fasta budskap ”Get Brexit done” som trummades in överallt hos trötta väljare.

Här är det inte Wally som eftersöks utan mannen i kylskåpet.

 

Fjorton miljoner valberättigade valde sofflocket. Jag tror tyvärr Labour förlorade mest på det. Hela 38% fler än vid förra valet registrerade sig för att rösta och 72% av dessa var under 34 år gamla enligt Electoral Reform Society. Hade valsystemet inte sett ut som det gör så hade brexitvänliga partier fått 48% mot stanna-sidans 52% men nu är det alltså vinnaren som tar allt.

 

Skotska SNP vinner på dagens valsystem men knappast några andra.

 

De gamla röstade bort de unga.

 

VAD HÄNDER NU?

Det närmaste är att Storbritannien lämnar EU sista januari vilket du säkert redan vet. Därmed inte sagt att brexit är klart för det är snarare nu det börjar. Först när landet lämnat kan de nämligen förhandla om framtiden och inte bara om hur själva lämnandet ska gå till. Tidigare har de ju varit medlemmar. Nu kommer den så kallade övergångsperioden som sträcker sig fram till sista december i år. På grund av allt tidigare käbbel så har vad som först var tre år nu blivit knappt ett ynka år att förhandla färdigt på. EU ser gärna en förlängning igen så att man hinner samtala om så många områden som möjligt och kan sätta viss press på detta eftersom man vet att även britterna vill handla med EU framöver och inte bara tvärtom. Samtidigt har Johnson nu i dagarna sagt tvärt nej till någon som helst förlängning. Han vill ha brexit undanstökat och vill få igenom en lag om att en förlängning är utesluten. När nyheten om detta kom sjönk pundet åter som en sten efter att ha rusat uppåt av Torysegern på valkvällen. Världshandeln vill inte se en krasch men Boris går den väg hans planerare vill.

Att det nu kanske inte blir en förlängning av förhandlingarna gör att de båda sidorna nu måste fokusera på det allra viktigaste för att iallafall hinna lösa det. Dit hör fiskefrågan där Boris lovat fiskare att få ensamrätt på eget fiskevatten medan inte minst Frankrike och Danmark inte vill släppa EU-villkoren. Här kan det bli våldsamt om det går fel. Det andra prioriterade området är handel med varor så att det flyter på bra över gränserna och det sista säkerhetsfrågor. Så mycket mer hinner man inte på kort tid. Efter 1 juli är det för sent att be EU om uppskov så i juni kommer det börja utkristallisera sig om Boris trots allt får be om mer tid på grund av kaos eller om han tänker klampa vidare trots allt. Till att börja med har han sagt att vanliga domare ska få rätt att ändra EU-lag, inte bara Högsta domstolen. Vi får se hur det går att få igenom det men detta skulle innebära snabba försämringar i arbetstidslagstiftning, semester och sjukersättning. Knappast lockande för de svenskar som jobbar med vanliga kontors- och pubjobb och speciellt inte i London där det redan är svårt att betala hyran. Än mindre för britterna själva såklart.

Ovanstående prioriteringar betyder att saker som brittiska flygtillstånd till EU trots allt kan få vänta vilket i början kan skapa problem för resenärer. Om däremot vanliga domare får den där rätten att ändra EU-lagar så ser vi också förändringar i förseningsersättningar för flyget som gör villkoren för brittiska bolag bättre men inte för deras resenärer. Kanske dags att fundera mer på rätt flygbolag framöver för de av er som flyger mycket brittiskt även om ersättning nog  fortfarande skulle gälla som nu för flyg till och från just EU. 

Skulle det inte finnas klara handelsavtal från sista december 2020 så kommer britterna att få bedriva sin handel under WTO:s regler och då blir det dyra importer av brittiska produkter så håll ögonen på detta under hösten så du vet om du ska passa på att beställa favoritsaker innan nästa jul. Efteråt kan det bli som förr, att du av kostnadsskäl får fylla resväskan även med sådant du lätt hittar här hemma nu.

Nu bär det av på vinglig färd.

Som jag skrev för vad som känns som en evighet sedan så gjorde Theresa May på sin tid premiärministerrollen starkare genom att dra fram de historiska så kallade Henry VIII Clauses. Det här gör att en regering som dessutom har egen majoritet har en premiärminister starkare än någonsin. Vi vet att Johnson struntar i bruklig sed så var beredda på att det kan fattas många kontroversiella beslut framöver. Sådana som de som röstade på honom nog inte alla förväntat sig ens fast de är beredda på ”några jobbiga år” för brexits skull. Det finns i det brittiska systemet också en så kallad Enabling Act man kan ta till när man vill skynda igenom en ny lag. Den kommer säkert användas.

Premiärministern ska utse sin nya regering i februari men har redan börjat stuva om så smått. En av sakerna han gjort är att ge adelstitlar till de han vill ha som ministrar men vilka förlorade sina valdistrikt eller beslöt att inte ställa upp i år. På detta sätt kan de nu sitta i Överhuset istället. En av ministrarna, EU-vännen Nicky Morgan, sa redan 2018 att hon aldrig skulle sitta i en Johnsonregering men satt i den förra ändå och kommer nu glatt tillbaka utan att ha valts av folket. Det där med att det saknas folkvalda var visst bara ett problem i Bryssel trots att det är val till parlamentet i EU. Även donatorer till partiet strös det titlar över, däribland Tim Martin som grundade pubkedjan Whetherspoons.

Det har spekulerats kring hur pass mycket det kommer att förhandlas med USA istället för EU. Än så länge går det inte att sluta några avtal som EU-medlem men framöver har du säkert sett att framför allt det nationella sjukvårdssystemet NHS är något amerikanerna är intresserade av. Bara timmar efter valresultatet kom en toryledamot med ett förslag på ny sjukförsäkring ”för de som har råd, så att de kan känna sig trygga”. Han erkänner att man nog behöver äga sitt hus för att veta att man kan köpa in sig. Vad hände med National Insurance undrar jag? Det pratas också nu om att köpa medicin av USA till helt andra priser. Allt det här kommer naturligtvis även drabba turismen genom att det blir dyrare reseförsäkring för besökare med någon form av kronisk sjukdom. 

Medan landets EU-vänner klagat på att självaste BBC länge varit snällare mot brexitpartierna än övriga partier så har även Johnson känt sig orättvist behandlad inte minst av programmet Today och hotar med att slopa TV-licensen. Detta efter att redan ha hotat med att dra in sändningstillståndet för Channel 4 efter att de satt in ett isblock i studion för att representera honom när han själv inte ville komma och diskutera klimatfrågan. Vi kan alltså förvänta oss neddragningar på statstelevisionen precis som i Danmark och ökad inblandning i vad media har för sig. Känns det igen?

Redan under valkvällen var hundratals människor på Google och sökte på ”Leave England”, ”Move to Scotland” och ”Move overseas” och det är inte bara EU-medborgare som kommer att fortsätta lämna landet nu utan även minoritetsbritter med till exempel afrikanskt eller asiatiskt ursprung som inte står ut med ökad rasism.

 

Många vill flytta till Skottland säger Google

 

FINNS DET INGET POSITIVT?

Jo det rör äntligen på sig vilket är skönt för alla inblandade. Arbetet i EU behöver inte längre gå på halvfart och företag har nu riktiga förhandlingar att följa innan de förhoppningsvis kan landa i något acceptabelt.

Röstandet i både Skottland och Nordirland är riktigt upplyftande. Förvisso vill inte alla skottar ha självständighet men tillräckligt många nu när brexit är ett faktum och Torypartiet gått fram som en ångvält nere i England. Tycker jag själv att detta vore roligt? Ja, nu har det gått så långt att jag faktiskt gör det. Skottland förtjänar bättre och har alltid varit mer välkomnande mot främlingar och varandra. Johnson har redan hunnit säga nej till en andra folkomröstning i frågan för han vill naturligtvis inte vara den som blev känd för att splittra det förenade kungadömet så skottarna och förstaminister Sturgeon lär få kämpa men jag tror snöbollen är i rullning. Hon vill inte bara folkomrösta och skapa samma problem som i Katalonien utan hon vill förankra hela processen juridiskt, inte minst på grund av EU, säger hon. För Nordirlands del är det lika spännande. De stannar kvar i EU:s handelszon och aldrig förr har så många röstat på partier som vill se ett enat Irland. Kan det bli en folkomröstning på ön såsom det diskuterats?

Vill man handla med EU så måste man följa viss standard. Alltså kommer inte varenda ett av EU:s miljö- och hälsodirektiv att försvinna i landet för handla med oss vill Storbritannien säkert även i framtiden. Vi får se vilka som klarar sig.

Vi slipper se så värst mycket av Jacob Rees-Mogg. Han och hans riktigt EU-fientliga grupp i parlamentet var nämligen betydelsefull när regeringen inte hade egen majoritet men nu kan Johnson själv styra och ställa mer.

Underbara sånger dyker upp i massor. Här är en:

4 kommentarer

  1. Nu bara det blir som det blir, inte förvånad 😞
    God Jul 🌲🎅

    Gillad av 1 person

    1. God Jul. Nu får vi ta det som det kommer. Både Sverige och Spanien finns kvar för er.

      Gilla

  2. Det där med invandrarna tycker jag är lustigt med tanke på att vi har i alla fall en engelska här nere som röstade för Brexit, bl a pga att ”det kommer för många”. Och hon är inte dum. Då slår min hjärna en frivolt, men så kom jag ihåg att det är ju skillnad på immigrants och expats.
    Ha en skön jul!

    Gilla

    1. Tack detsamma!

      Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog