Det som göms i snö

Sommaren har varit rekordvarm inte bara i Sverige som ni vet. I media och hos vänner ser jag bilder på de vita klipporna vid Beachy Head, inte med grönt gräs vid vandringsvägen på toppen utan riktigt brunt. Jag läser om storbränder på hedarna mellan Manchester och Yorkshire och om hur det saknas bete för djuren i de torraste landsändarna. Ja och så läser jag plötsligt något mer positivt och riktigt fascinerande i torkans spår.

Det är Royal Commission on the Ancient and Historic Monuments of Wales som rapporterar om hur mängder av forntidslämningar och medeltida platser som varit dolda plötsligt visar sig i det torra landskapet, en del inte ens upptäckta tidigare.

Llyn-halvön är inte bara vacker utan även full av överraskningar. Foto: Chembeth (Wiki Commons)

På Llyn-halvön som sticker ut mellan de berömda slottsstäderna Caernafon och Harlech har man hittat gravkammare och spår av flera bosättningar från bronsåldern medan det en bit österut i samma region dykt upp en hel kyrkogård med fyrkantiga gravkammare från tidig medeltid. I Vale of Glamorgan längre söderut hittades resterna av en tidigare okänd romersk villa. Allt detta genom dagliga arkeologiska flygningar över landskapet för att hinna dokumentera allt innan landskapet kanske förändras igen.

Du kan se arkeologiskt intressanta bilder från de olika platserna här.

De norra delarna av Storbritannien är fulla av vattenreservoarer och dammar som byggts genom att man flyttat hela byar. Thrushcrossdammen utanför Harrogate i Yorkshire tog död på den lilla byn West End där linneväveriet ändå hade börjat gå dåligt i konkurrensen. Haweswaterreservoaren i Lake District skapades när Manchester  behövde vatten på 30-talet och monterade ner byn Mardale Green vars grunder började synas i september 2014 efter en väldigt torr septembermånad.

Byborna i Tryweryn demonstrerar i Liverpool.    Foto: Wiki Commons

I nationalparken Snowdonia, också det i norra Wales offrades den lilla byn Tryweryn vid Capel Celyn utanför Bala när floden Dee på 60-talet skulle dämmas upp för att säkra färskvatten till Liverpool. Man lät helt enkelt byn översvämmas vilket staden 2005 faktiskt bad om ursäkt för. I skrivande stund är vattenståndet i dammen så lågt att stora delar av byn nu syns igen. Inte undra på att de här dammarna är populära platser att inspireras av för deckarförfattare som Peter Robinson och andra.

6 kommentarer

  1. intressant läsning, fina plats, kanske att bada i, vi ska besöka Liverpool snart,

    Gilla

    1. Kul. Från Liverpool kommer ni lätt till fin natur i både norra Wales och det vildare i Lancashires inland. Har skrivit lite om Forest of Bowland till exampel.

      Gilla

  2. Spännande med den ”gömda” byn i Wales.
    Hos mig i syd-östra delen av Wales är gräset grönt och nu har det regnat i några dagar, så det börjar återgå till det normala.

    Gillad av 1 person

    1. Ja här har det regnat några dagar nu. Skönt även om det just idag är kvavt.

      Gilla

  3. Svar: Ja just det, det var din katt som inte gillade fåren ja haha. Väldigt fint ställe och fina får! DEt blir återbesök fler somrar=)

    Gillad av 1 person

    1. Ja det har just blivit bestämt att fåren stannar även nästa sommar. Ibland byter de hage med kossorna.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog