Gastropub i Greenwich

Är du en sådan som älskar Sunday roast, britternas traditionella söndagslunch? Då ska du bege dig till Greenwich.

Vi hade inte riktigt bestämt vart vi skulle ta vägen för att njuta av vad vi längtat efter länge. Äntligen var vi i England en söndag igen och då måste vi självklart ha yorkshirepudding och allt det andra men var? Efter att ha hoppat på en buss på King’s Cross utan något direkt mål så kom jag på att en av de kända pubarna i Greenwich har rykte om sig för att servera en god version om man hittar ett bord. Jag har varit på Gipsy Moth ett antal gånger genom åren eftersom puben ligger där den gör, uppkallad efter Sir Francis Chichesters båt och alldeles i skuggan av både den och den berömda teclippern Cutty Sark. Däremot hade jag aldrig någonsin ätit där så vi beslöt oss för att testa. Just det där med att hitta bord visade det sig var det svåraste. Lunchtid i turistiga Greenwich är en utmaning vilken dag som helst och nu regnade det dessutom så den fina uteserveringen användes knappt och lokalen var fullproppad men vi tog en runda i lokalen och plötsligt blev ett bord ledigt. Det visade sig faktiskt vara ganska stor rotation på gäster eftersom många var turister som bara vill ha något i magen innan de skyndade vidare så ge inte upp direkt om det ser fullt ut.

Om hög ljudnivå är hopplöst för dig så välj en mer stillsam tid för ditt besök för ja, en pub full av allt från italienska tonåringar till hipsters, cityfolk och västindiska väninnor blir lätt överdrivet stimmig när ingen kan sitta utomhus man det här är det enda negativa jag kan säga.

Det finns en vanlig meny med bangers and mash och sådant och så serveras det stora pubmackor men vi spanade liksom många andra direkt in det vi kommit för: söndagsmenyn. Det finns tre olika sorters rostat att välja mellan varje söndag och vad det är kan variera beroende på vad köket har fått in just den helg du är där men en är alltid vegetarisk och ingredienserna är engelska kvalitetsprodukter. Det fanns inget lamm just denna dag och steken med sin rödvinsås lät god men för mig blev valet lätt genom tillbehör och hur rätten i allmänhet presenterades – det blev Half Shropshire Chicken (jag tjatar ju alltid om matstaden Ludlow där uppe) med stuffing och pigs in blankets samt rostad potatis och grönsaker. Kyckling kan ju bli snustorr och hemsk men menyn lät stolt och jag är så glad att jag valde den för det var en av de bästa kycklingrätter jag någonsin ätit. Köttet föll av benen och dottern tittade hänfört på hur jag plockade allt av minsta benbit. Den låg på en mustig och vacker sås och var så stor att grönsakerna knappt syntes under den och de perfekta potatisarna men tro mig, där under dolde sig krispig rödkål, morot och palaternacka med lagom tuggmotstånd och i sällskap av kryddad stuffing och den lilla grisen i sin filt som var en fin detalj i rätten. Det enda som inte imponerade på oss var yorkshirepuddingen som var lite torr och som Yorkshirefamilj har vi såklart hög standard, min svärmors var jättegoda och maken gör sina baserade på Yorkshires store kändiskock Brian Turners recept.

Jag valde så här till söndagslunch en pint cider till maten och det blev då Reveller från den prisbelönta ciderfarmen Orchard Pig utanför Glastonbury. Ett perfekt alternativ.

Egentligen fanns det inte plats för mer mat i magen efter detta men man kan inte lämna ett sådant här ställe utan att skapa ett helhetsintryck och jag hade under veckan ännu inte hunnit äta min favoritdessert som naturligtvis fanns på menyn så det blev en sticky toffee pudding på detta. Inte den vackraste jag sett men jättegod, även om jag gillar dem allra bäst med custard och det här var glass. Gipsy Moth kallar sig gastropub och det tycker jag nog att de kan få göra även om det är lite slamrigt och jag inte hunnit pröva allt.

 

 

Personalen är ung, snabb och trevlig och hur damtoaletten (en trappa upp – det finns rullstolstoalett på bottenvåningen) ser ut är ju bara ännu en bonus med skinnfåtölj och allt eller vad säger du?  Ta med dig solen så kan du alltså även njuta av trädgården, alldeles nedanför ett av världens snabbaste segelfartyg.

6 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Ser gott ut! Alltid trevligt att åka till Greenwich, endera med båt eller så med DLR och sitta längst fram i första vagnen.

    Gilla

    1. Ja jag gillar Greenwich. Det finns något för alla och känns fortfarande maritimt.

      Gilla

  2. Marie · · Svara

    Du beskriver det hela målande med text o härliga bilder så att jag kände hur det började vattnas i munnen på mig… Har nog en något fördomsfull inställning till engelsk mat, så tack för att du nyanserar den bilden!

    Gilla

    1. Haha, ja en sak brexitdebatten inte hunnit påverka än är maten som ryckt upp sig otroligt de senaste decennierna. I hemmen är det inte alltid fantastiskt men att äta ute är mums. Konkurrensen är stor så många gör sitt bästa, även producenterna. Hoppas nu bara att de tjugo procenten småjordbrukare som hotas av minskade bidrag och ökade kostnader kan rida ut stormen.

      Gilla

  3. Leslie Moody · · Svara
    1. Haha, tack. Den hade jag missat fast jag läser Guardian en hel del. Det här måste ju följas.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog