Lokal stjärnmat

En av höjdpunkterna under dagarna i York nyligen var att besöka The Star Inn the City. Restaurangen är ganska ny och fanns inte sist vi var hemma och hälsade på och den har fåẗt mycket uppmärksamhet. Namnet är lite förvirrande i York som redan har en gammal pub kallad Ye Olde Starre Inne i turistkvarteren längs Stonegate så det gäller att man har koll på vilken av dem man tänkt besöka. Anledningen till att restaurangen trots allt heter som den gör är för att den drivs av Andrew och hans gäng på prisbelönta The Star Inn Herome. Från 2002 till 2011 och nu igen från 2015 har gastropuben i den lilla byn Herome utanför Helmsley en bit norr om York fått en michelinstjärna. Nu har de alltså öppnat filial i centrala York – inte undra på att jag var nyfiken.

DSC_1791

Uteserveringen en solig dag

Mitt i staden ligger Museum Gardens, parken med länsmuséet och den gamla klosterruinen St Mary’s Abbey. Här har Star Inn öppnat i ett gammalt maskinhus nere vid floden Ouse som byggts om och till och har fått ett underbart trädäck med utsikt över floden. Vi tänkte först att det skulle vara svårt att få bord men det visade sig finnas med ganska kort varsel en torsdagskväll i maj. Lite nervösa över att vi inte skulle vara tillräckligt välklädda kom vi dit lite tidigt men fick genast vårt bord. Jodå, många var uppklädda till tusen så här på kvällen men det var mer en känsla av att Yorks företagare med vänner gjort en grej av att gå ut än det var en känsla av att vi själva inte passade in. Hit kommer man helt klart för maten och dagtid är restaurangen även populär bland familjer som gillar den fina menyn för barn.

DSC_2002

Stig in

Jag började med en drink som jag verkligen sett fram emot. Uttrycket Sling yer hook är vanligt i Yorkshire och är ett sätt att be någon gå därifrån. Här var det en cocktail och det är klart att jag måste prova något med detta namn, speciellt som en av ingredienserna var rabarber som jag fullkomligen älskar. Det odlas kolossala mängder rabarber i Yorkshire och Star Inn vet att ta reda på just det lokala så här gör de egen rabarbersnaps. Denna tillsammans med vodka, sloe gin, ananasjuice och lime skapade något alldeles eget även om rabarbern gärna fått komma fram mer.

DSC_2001

Vi gick direkt på huvudrätterna och maken som äter paleobaserat valde pubklassikern gammon steak. Här var det något utöver det vanliga med en fantastiskt saftig köttbit från Wensleydale. Den traditionella ananasen var grillad med honung och det stekta ägget var ett ankägg. En ny twist på en gammal klassiker helt enkelt. Dottern åt lax som var perfekt tillagad med olika ärtor, bönor och en rösti. Själv valde jag som så ofta i England en fläskrätt i form av olika varianter. A Taste of Yorkshire Pork bestod av grismage i cider (mums), smörugnsbakad fillé (lite torr tyvärr), en liten bit gigantisk sausage roll som var kul och så griskind med piccalilli och senapskräm. Efter detta var vi för mätta för efterrätt men här finns både ostbricka med lokal prägel och diverse klassiskt brittiska efterrätter i deras egen tappning.

received_1040060896061511

received_1040060899394844

received_1040060916061509


Hejdå för den här gången.

Stämningen är verkligen speciell kvällstid. Välklädda men väldigt uppsluppna människor blandas med familjer som firar något och en och annan turist. På ovanvåningen ligger toaletterna med vikingatema som sig bör i York men också en öppen ”chambre separée” för större sällskap. Där nere bakom baren ligger ett rum längs floden där det vid vårt besök pågick pub quiz och så matsalen där vi satt i den växthusliknande utbyggnaden i glas med fina vyer in i parken med sina ekorrar. Servicen var oklanderlig på alla sätt från det vi satte oss vid det hembakta brödet tills vi gick och dörren hölls upp åt oss (hörde jag ett ”hejdå” på svenska av servitören där när vi pratat bägge språken?)
Jag vill absolut tillbaka hit och sitta ute på trädäcket och njuta av både cocktails och krabbsmörgåsar.

Vill du veta hur maten är uppe på fina Star Inn Herome så kan du kika in hos Elin på bloggen Tre tjejer i köket för hon har varit där också.

10 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Oj vad sugen man blir – vilka fina frestande foton! När öppnade den? Jag har för mig att vi var dit och skulle äta 2014 men det var fullt – fanns det en annan restaurang där före? Eller tar jag fel på plats?

    Gilla

    1. Nej den kan nog ha öppnat däromkring. Senast vi var där var 2013 innan det här besöket.

      Gilla

  2. Ingmarie · · Svara

    Vilket härligt inlägg!! Jag såg det här stället när jag var i York. Tyvärr blev baksidan med att jag reste ensam att jag blev feg när det gällde pubar (förutom ett par ute på landsbygden gm bussturerna) och missade restauranger i den här klassen. Av någon anledning kunde jag inte förmå mig att gå in ensam.. lite sorgligt för flera särskilt pubar inne i York som jag gick förbi var säkerligen riktiga pärlor.. frustrerande också när jag nu vid min aktningsvärda ålder har ekonomin. Men jag gynnade varje dag andra riktigt mysiga smårestauranger/caféer med jättegott att äta och fin personal. Tack igen för fin läsning!!

    Gilla

    1. Tack själv! 🙂 I början av min tid i York blev det en del ensambesök på pubar innan jag fått vänner men jag har aldrig haft något jätteproblem med det. Jag är lite som min pappa som gärna sitter och observerar världen men det beror lite på ställe. Yorks pubar har jag inget emot att besöka ensam. Då sitter jag i baren och pratar med lokalbefolkningen eller i ett hörn och skriver resedagbok.

      Gilla

  3. Ingmarie · · Svara

    ok, det var peppande att höra inför nästa York-besök ifall jag reser ensam då. Men hur är den egentliga kutymen bland lokalbefolkningen på lokala pubarna i norra England när det gäller besök av ensamma kvinnor? är det vanligt? ses detta med ”blida ögon”? jag är bara nyfiken på sedvänjan, liknar den svenska motsvarigheten?

    Gilla

    1. Förr var det inte lika vanligt men idag är det helt okej – speciellt mitt i stadskärnan i turiststäderna.

      Gilla

  4. Låter som att ni blev nöjda! Vi köpte presentkort till svärföräldrarna så det åt här bara för någon vecka sedan, de gillade skarpt… Hoppas att ni får tillfälle att prova Star of Harome!

    Gilla

    1. Jättenöjda. Ja vi gillar verkligen Helmsley så det blir definitivt en tur ut till Harome någon gång.

      Gilla

  5. Åhåå – appropå mat. Så härligt att hitta din blogg 😀 Den ska jag lusläsa inför nästa England-besök.
    För min del väntar Norge som nästa utlandsvandringstripp men både England och Skottland har mycket kvar som jag vill upptäcka av Wainwrights toppar i The Lake District och Ben Nevis på den Skottska sidan. Allt gott!

    Gilla

    1. Tack! Norge går heller inte av för hackor men även Cornwall har som sagt underbar vandringsnatur fast då blir det ju kust istället för toppar. Är du inte sugen på Wales eller har du redan varit där?

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog