Slutet på en epok

Igår stängdes Englands sista kolgruva och runt 450 personer blev av med jobbet på Kellingley Colliery (ett ”colliery” är en kolgruva) i Knottingley i Yorkshire där man också marcherat i ett känslosamt farväl. Storbritanniens sista djupa kolgruva är därmed historia liksom en hel era av brittiskt 1900-tal där kolet spelat oerhört stor roll inte minst i Nordöstra England och i Wales. Jag nämnde ju auktionen av Thatchers ägodelar häromdagen och var det någon som slogs mot gruvarbetare så var det hon. Gruvnäringen nationaliserades 1947 och strejker var vanliga även under 70-talet men ökade när Thatchers regering på 80-talet varnade för indraget stöd till gruvnäringen och flera gruvor stängdes.

Thatcher utnämnde 1983 Ian MacGregor till chef över National Coal Board  – MacGregor som redan gjort stålindustrin i British Steel lönsam genom att få hälften av arbetskraften uppsagd. Efter att MacGregor besökt ett par gruvor i Northumberland och efter att arbetarna sett att gruvor börjat stängas blev de oroliga och storstrejk blev ett faktum under ledning av fackets man Arthur Scargill. Strejken blev faktiskt den största nationen sett sedan 20-talet och många av er har säkert hört talas om den och minns nyhetsrapporteringen.  Under gruvarbetarstrejken 1984-85 flyttades till och med polis upp från Sydengland till Yorkshire för att de skulle kunna kunna hålla ordning på arga gruvarbetare utan att behöva vara deras grannar och vänner på hemmaplan vilket säger allt om den hätska stämningen. Gruvstrejken avbröts till slut vilket blev en storseger för Thatcher. Gruvor har sedan fortsatt att stänga och fackets makt minskat rejält i Storbritannien.

Jag är kluven kring det här med kolvgruvorna även om jag aldrig sett kol som bra i sig. Lönsamhet i all ära men vad händer med samhällen vars livsnerv stängs utan att ersättas med något annat? Speciellt när de är så många i en och samma region samtidigt. Jag som bott i Yorkshire och kunnat se kolkraftverket Drax i fjärran från vårt takfönster och som sett verken inte minst i Ferrybridge och Eggborough på nära håll längs A1 och järnvägen på väg till York vet hur betydelsefull den här näringen är lokalt. Samtidigt jobbar jag med miljö så fossila bränslen är en stor återvändsgränd i mina ögon och inget vi ska satsa på. Jag har stuga i Småland och har sett nog av kalkade sjöar och jag skrev i mitten av 90-talet en uppsats om hur södra Sverige påverkas av försurning genom svavelutsläpp där jag kom till slutsatsen att Storbritannien på grund av vindarna från väster påverkade oss mer än kontinentens utsläppskällor. Jag ser på jobbet hur just de kolkraftverk jag nämnde ovan hamnar i topp på listan över klimatpåverkande utsläpp i Europa. Nej, jag vill verkligen inte ha mer kol i samhället. Jag vill bara att deprimerade orter i Nottinghamshire, Yorkshire, södra Wales och så vidare ska få en chans innan man rycker undan fötterna på folk. Var är nytänkandet med produktion av framtidens energi? Dessutom har man i Storbritannien inte slutat elda med kol i varken hem eller kraftverk – man importerar bara billigare centraleuropeiskt kol istället. Det användes 60 miljoner ton kol 2013 och av detta var 50 miljoner ton importerat samtidigt som kolfältet runt Selby söder om York är ett av Europas största och med kol av bra kvalitet. Kolnäringen privatiserades igen 1994 och år 2009 fanns nio öppna gruvor jämfört med nästan tvåhundra på 80-talet. Massor av samhällen är fulla av desillusionerade invånare och ungdomar utan framtidstro och det är lätt att säga att de ska ta tag i sina liv men här pratar vi hela orter med mängder av drabbade familjer som slåss om de möjligheter som ges eller helt enkelt bara ger upp. The Guardian har kartor över utvecklingen.

Gruvsamhället Grimethorpe i södra Yorkshire var 1994 fattigast i hela landet enligt en EU-undersökning och det följdes säkert av just andra gruvsamhällen i den där undersökningen. En av storheterna med brittiska gruvor är deras tradition av mässingsorkestrar och ni har kanske sett filmen Brassed Off, dramakomedin där en gruva ska läggas ner och vi får följa dess orkester till en tävling i London (det är säkert ingen tillfällighet att filmens gruvort heter Grimley). Filmens musik framförs av Grimethorpe Colliery Band och om du alls gillar mässingsorkestrar så ska du ladda ner deras musik tycker jag. De har gjort mängder av album eftersom de varit igång sedan 1917 även om det var filmen som gav dem dess internationella genombrott och gjorde fenomenet gruvorkestrar känt i världen.

Ni minns kanske Raymond Briggs bok Snögubben som också filmatiserades. Så här i juletider vill jag säga farväl till kolgruvorna genom ledmotivet till den, framfört just av Grimethorpe Colliery Band.

6 kommentarer

  1. Åsa F M · · Svara

    Jag har läst en hel del om livet i gruvarbetarstäder och det både fascinerar och skrämmer – mest det sista.. Har för några år sedan besökt Rhondda valley i Wales och en ”turistgruva” och ända sedan dess har jag tänkt läsa ”Jag minns min gröna dal”.. Nu tar jag tag i det och beställer hem den till mitt lokala bibliotek (om de inte redan har den) samt ”Snögubben” som jag faktiskt inte hört talas om tidigare.
    Visst är väl ”Brassed off” en härlig film! Vill man få lite känsla hur det var under gruvarbetarstrejken är ”Billy Elliot” att rekommendera, jag har för mig att det finns åtminstone en film till om ämnet men jag kommer inte på vilken.
    En sak jag verkligen håller med och har reagerat på själv är avsaknaden av nytänkande när det gäller framtidens energi.

    Gilla

    1. Ja det finns en del gruvfilmer. Kanske borde skriva ett inlägg om det framöver.
      Paxman och andra har till och med debatterat avsaknaden av nytänkande i brittisk industri och dragit paralleller till just miljövänligt. Tänk vad jobb man kunde ha fixat…

      Gilla

  2. Oj, ignoranta jag visste inte ens att det fanns några kolgruvor kvar i Storbritannien!
    Hoppas det här betyder att orten satsar på en bättre energiform som genererar nya jobb.

    Gilla

    1. Tyvärr gör det nog inte det men just kolkraftverken gör det mig i sig alltså inget att man stänger bara man hittar en vettig ersättning. Det är intressant att följa energidebatten i UK nu.

      Gilla

  3. Ingmarie · · Svara

    gripande inlägg. Min arbetsplats ligger i ort där en stor industri har varit på fallrepet i omgångar i många år, och för mig som nu kommer som daglig besökare utifrån och även varit helt därifrån under en 15-årsperiod blir det märkbart hur detta ihop med andra samhällsförändringar har påverkat orten på olika vis. Förutom oro och osäkerhet för individer och familjer så är sådana basala saker som utseendet på stadskärnan, ja helhetsintrycket av orten är förändrat, Den har inte längre kvar samma blomning, stolthet, identitet. Och, då är jag säker på att detta ändå bara är liten ljummen fläkt i jämförelse med betydelsen som kolgruveindustrin har för orterna och familjerna Du nämner… Hoppas det löser sig med inkomst och framtidstro för de människorna

    Gillad av 1 person

    1. Tack. Ja det är förfärligt att se en del av samhällena där arbetarklassens stolthet bytts ut mot apati och agression och de som kan har flyttat och lämnat gator fulla av öde hus som rivs eller bara står kvar och förfaller och som du skriver förändrar hela utseendet.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog