Köp prins Llewellyns gamla ägor

Nu husknarkar jag igen och denna gång i Wales. Har du runt 750 000 pund? Då kan du köpa den här fina herrgården med det fina namnet Pen y Bryn Manor i Abergwyngregyn något närmare Bangor än Conwy och alldeles på gränsen till Snowdonias nationalpark som säljs genom Savills.

abergwyn1

Kanten av Snowdonia   Foto: Savills

Jag älskar det där Mumin-tornet i kombination med det typiskt walesiska stenhuset och läget med Snowdons utlöpare alldeles bakom husknuten som inbjuder till fantastiska söndagsvandringar. Tittar man åt andra hållet har man Menai-sundet och Angelsey i blickfånget istället om man hellre vill ut på havet och titta efter lunnefågel.

Här finns fem sovrum, grovkök, arbetsrum och annat i huset och flera fina eldstäder och kaminer för de dagar då dimman sänker sig över bergen. Det ryktas också om en gammal tunnel från huset ner till havet vilket murades igen på 70-talet.

Köket Foto: Savills

Köket Foto: Savills

 

abergwynfire

Foto: Savills

Hyfsat stora ägor med trädgård och en extra stuga om man får gäster eller bara vill hyra ut som extrainkomst finns här också. Huset har anor från 1600-talet men ligger på en plats med en betydligt äldre historia och är faktiskt så känt att det har sin egen sida på Wikipedia. Tornet kallas Princes’ Tower och detta är kunglig mark. Det ryktas nämligen lokalt att Wales första prins, 1200-talets Llewellyn ap Gruffudd hade sitt slott just på den här platsen som går under namnet Garth Celyn och både kung John och Edward I har belägrat platsen.

Sedan 2013 finns det något som heter The Garth Celyn Trust som har samlat in pengar för att köpa grannfastigheten och göra ett walesiskt kulturcentrum eller liknande och jag misstänker att det är därför huset ännu inte är sålt fast det varit på marknaden ett tag. Området är en del i en familjetvist där Katherine Pritchard Gibson är den som säljer Pen y Bryn på grund av kostnader efter hennes skilsmässa medan döttrarna äger grannfastigheten som en gång köpts av pappan och nu bråkar de om platsen. Det hela verkar ganska infekterat och finns beskrivet hos BBC också. Rätta mig gärna om jag har fel i allt detta för det är inte helt lätt att hänga med i alla turer.

Jag förstår om investerare inte står på rad hur som helst och speciellt eftersom fastigheten dessutom ligger vid en nationalpark och man inte kan göra vad som helst med den om man har kommersiella intressen. En av de som satsat pengar i The Garth Celyn Trust är förövrigt Wales egen superkändis Catherine Zeta-Jones så det här är intressant att följa av många anledningar om man tycker om Wales. 

abergwynSea

Menai-sundet    Foto: Savills

 

 

4 kommentarer

    1. Eller hur! Underbart hus men när jag läste om dagens bråk så kände jag att njae…var ska det sluta?

      Gilla

  1. Bo Kjelvenstedt · · Svara

    Jag hade kunnat stå ut där. Har kört förbi. Kom just hem efter Bondpremiären. En Aston hade trivts på gårdsplan också…

    Gilla

    1. Haha, ja en Aston i den miljön…Jag tycker hela historien var rätt intressant och att ett sådant hus kommer ut på marknaden. Bond ja. Han kommer att recenseras på denna blogg ikväll. 😀

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog