Bokrea för anglofiler

Bokrea existerar ju inte i Storbritannien och jag tycker att det helt har spelat ut sin roll i Sverige nu när varenda ICA-handlare säljer pocketböcker och internethandeln blomstrar. Idag hittar jag sällan något jag längtat efter på rean utan det känns mer som att besöka någon gammal outlet där de vill bli av med det som inte säljer. Det händer däremot att man hittar en och annan pärla och igår gjorde jag just det. Alla ni som fortfarande har chansen, stick och fynda ”Over Vales and Hills – The Illustrated Poetry of the Natural World” som jag fick för halva reapriset, fyrtio kronor.

Fin bok

Fin bok

Plötsligt låg den bara där på bordet med reselitteratur som knappt hade något utöver små Berlitzguider till Paris. Det var såklart ordet ”vales” som drog min blick ditåt, jag som bott i Vale of York. Vad kunde en bok med en sådan titel handla om annat än England, tänkte jag och tog upp den för att genast se omslagsbilden av öppna fält med träd i kanterna. Jodå, det här såg ju lovande ut. Jag började bläddra i boken som visade sig vara en fotobok och hamnade genast på en sida med en bild av en grind med snötäckta slänter och stenhus i bakgrunden. Inte en chans att det var något annat än Penninerna, min älskade bergskedja. Jag läste bildtexten – ”Snow scene in the Derbyshire Hills”.

”Cherry trees in Charlton, Worcestershire” är min favorit och får mig att vilja boka flyg på studs så att jag ska hinna till Worcestershire i tid till körsbärsblomningen. Två hästar mitt i en körsbärsträdgård. Allt ser ut som en tidigare idyll och det är detta som är det underbara med hela boken full av fårflockar och snöiga skotska berg. Den visar ett Storbritannien som till stora delar inte finns mer men som vi fortfarande kan skymta här och där om vi har tur och som vi hela tiden letar efter. Egentligen hade jag kunnat säga att vi letar efter detsamma hemma i Sverige också för jag känner vibbar av min barndoms nordöstra, lantliga hörn av Småland fast det ser helt annorlunda ut.

Bild och dikt

Bild och dikt

Som om det inte räcker med alla vackra foton av brittisk landsbygd under 20-30-talet så är boken full av passande kända och okända brittiska dikter valda av antologisten Fiona Waters. Fotona visar sig vara från Daily Mail av alla tidningar men det förklarar ju iallafall kvaliteten rent bildmässigt och visar hur tidningar förändras. Jag kan inte sluta bläddra och fastnar i slutversen i Betjemans ”Cornish Cliffs” där det gör mig lättad att jag snart ska till Cornwall igen så jag slipper bli gråtfärdig.

From today’s calm, the lane’s enclosing green
Leads inland to a usual Cornish scene
Slate cottages with sycamore between.
Small fields and tellymasts and wires and poles
With, as the everlasting ocean rolls,
Two chapels built for half a hundred souls

6 kommentarer

  1. Vilket härligt inlägg! Jag blir liksom RÖRD av de starka känslor du har för England. Underbart att få ta del av dem så här. Och vilket fantastiskt bokfynd.

    Gilla

    1. Hihi, ja hade jag varit inne på bostadsstegen där så hade jag kanske flyttat tillbaka fast jag har mer familj här än maken har där också.

      Gilla

  2. Visst är det härligt då man hittar de där riktiga pärlorna. ”Vanliga” böcker kan man ju som sagt hitta överallt numer och i alla möjliga format.

    Gilla

    1. Ja det är nästan deppigt. Jag brukade älska bokrean.

      Gilla

  3. Jag håller med dig om att bokrean har blivit tråkig. Förr om åren var jag där med tuppen och handlade flera kassar. I år har jag inte ens gått dit, bara klickat hem några e-böcker på rea.

    Men det är så roligt att hitta sitt lilla guldkorn!

    Gilla

    1. Ja de finns fortfarande visade det sig. 😀

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog