Det medeltida England tar form

På tisdag är det årsdagen av slaget vid Hastings som avgjordes 1066 och därför går veckans söndagsutflykt till byn Battle strax utanför som fått sitt namn efter slaget. Du tar dig enkelt dit med tåg från Hastings på en kvart och därefter är det en promenad in till bykärnan där Battle Abbey är det de flesta besökare kommer för att se men hela byn är väldigt trevlig.

Wilhelm Erövraren hade en nära relation med kung Edward Bekännaren så när denne dog och hans svåger Harold Godwinson tog över det anglosaxiska riket efter att ha besegrat den norske kungen Harald i Yorkshire så var det upplagt för strid. Som vi alla vet från historieböckerna så vann Wilhelm och hans franska riddare och påverkade sedan England i allt från slottsbyggen och arkitektur till språk och matkultur vilket jag garanterat kommer att återkomma till i framtiden så idag får det bli om platsen där allt avgjordes. Wilhelm landsteg i Pevensey i september och i oktober drabbades man samman här i vad som alltså fått namnet Battle.

Den gamla porten.

Den gamla porten

Battle Abbey byggdes efter slaget och helgades år 1095 till detta eftersom påven Alexander II beordrat Wilhelm Erövraren att bygga en kyrka efter allt dödande. Idag drivs allt av National Heritage under namnet 1066 Battle of Hastings, Abbey and Battlefield och besökare får se inte bara den gamla klosterruinen utan också munkarnas bastanta porthus med fynd från slagfältet och ett modernt besökscentrum med en informativ utställning om slaget där du får veta mer om varför normanderna invaderade England och hur de båda sidornas strategier och vapen såg ut. Det går också att gå med på flera rundvandringar av olika längd både ut på slagfältet och inne på området och vi gjorde det sistnämnda eftersom vi hade med oss en rastlös elvaåring. Från klostrets murar har man utsikt ner mot vad som är huvuddelen av slagfältet och får även då en hel del information att ta till sig om vem som stod var och hur de närmade sig varandra.

Ta en promenad längs klostermurarna,

Ta en promenad längs klostermurarna,

Bastanta murar.

Bastanta murar

Slagfältet

Utsikt mot slagfältet

Höjdpunkten för mig var klosterruinerna. Av kyrkan finns inget annat än grunden kvar så den får man istället tänka sig medan man ser på bilderna som visas om hur altaret till exempel byggdes på platsen där Harold stupade. Munkarnas salar bredvid har däremot en otrolig atmosfär. Jag som bott i Yorkshire har sett många fina klosterruiner men det var något här som ändå talade till mig ovanligt mycket och det kändes som om man verkligen kunde höra munkarnas psalmsång. Hit kan du med fördel komma om du uppskattat Ken Folletts romaner även om de handlar om Wiltshire. Stämningen finns. Kanske för att taket är så välbevarat att det fortfarande känns som hela rum.

Den stora klostergaveln.

Den stora klostergaveln.

Klostret i Battle

Klostret i Battle

Som i så många andra byar och städer med klosterruiner ser du här och där i Battle hur sten från klostret använts för att bygga delar av lokala hus efter 1500-talets klosterupplösning men själva upplösningen gick annars ganska fredligt till just här  – förmodligen eftersom platsen var så speciell i engelsk historia redan då. Delar av klostret började användas som privat hem efteråt och idag får man om man kommer under skollov kika in i vad som faktiskt är en fin skola på området under sin rundvandring här. Skolan rymmer abbotens gamla sal med en fantastisk eldstad och en tavla av slaget så om du är riktigt historieintresserad så se till att planera ditt besök väl. För en anglofil är Battle en väldigt speciell plats eftersom slaget vid Hastings har så stor del i skapandet av det England vi känner idag.

Klosterdörr där man känner historiens vingslag.

Klosterdörr där man känner historiens vingslag.

2 kommentarer

    1. Ja det finns mer än man hinner se på en livstid bara i England….

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog