Folkmusikfestivaler

Precis som lokal mat är lokal musik också något jag gillar att upptäcka och jag minns med glädje hur jag överraskats av det på små pubar i Edinburgh. Pubar är överlag där det mesta händer om det inte gäller band som blivit för stora och många pubar har regelbundna folkmusikkvällar. Jag tycker inte om all brittisk folkmusik men skotskt, sea shanties och folkrock är genrer jag verkligen gillar eftersom de fångar stämningar så bra.

Jag som har ärvt min farfars förtjusning för shanties, sjömanssånger, har länge velat åka till den årliga festivalen i Falmouth. Det var när jag skulle kolla datumet för den som jag upptäckte att det finns en hel sajt om årets folkmusikfestivaler hos English Folk Dance and Song Society om du tittar på ”What’s on elsewhere” i listan till vänster (jag länkar inte direkt dit eftersom sällskapet också skriver om kurser och framträdanden i sitt hus i London -inte helt förvånande i Camden).

En del är lika mycket dans som musik och Morrisdans är något man ofta ser på marknader och stadsfestivaler så det känns inte så upphetsande men jag ser att den i York kända folkmusikpuben The Black Swan som har spelningar varje torsdag finns med en hel helg i juni – en fantastisk tid att besöka York. Överhuvudtaget är det mycket i Yorkshire på listan, inklusive en skandinavisk festival vilket inte känns så angeläget för just mig men säkert blir bra. Även clog dancing står på agendan där. En träskodans som utvecklades på industrigolven i norr till maskinernas skrammel.

Det är huvudsakligen engelska festivaler men några från Skottland och Wales har också rapporterat om sin existens. Annars är det inte svårt att hitta folkmusik i Skottland där man kan hålla utkik efter så kallade ”ceilidhs”med dans och heller inte i Wales som är då känt för sin körsång.

Bland övriga nyheter idag skriver Svenska Dagbladet Mat & Vin förövrigt att Jamie Oliver ska öppna sin första restaurang i Skandinavien i höst och detta på Scandic Anglais i Stockholm passande nog. Han har arbetat med Scandics menyer i några år redan men jag har aldrig prövat något. Kul tycker jag iallafall som hoppas få blogga när det öppnat. Under tiden tänker jag ta en titt på stämningen på puben The Bell utanför Umberleigh i Devon. Love it!

 

2 kommentarer

  1. Underbar musik!! Förstår att farbrorn inte kan vara stilla :))

    Gilla

    1. Han är för söt.

      Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog