Penninerna

Naturen är något av det jag gillar mest med Storbritannien och ju vildare och kulligare desto bättre (även om man ska veta att det inte är så vilt egentligen utan ett landskap skapat av människan). Därför älskar jag Penninerna – ”The Pennines” – som går som en ryggrad rakt genom norra England från Derbyshire till skotska gränsen.

Gårdagens får bor visserligen nere i Norfolk men de kunde lika gärna ha bott här där bergen gör det svårt att ha stora inkomstbringande odlingar men småjordbruk fungerar och gärna med får. Lite som Sveriges klimat inte nödvändigtvis är delat i norr och söder utan lika mycket i öster och väster så delar Penninerna in norra Englands klimat i det regnigare väst och soligare öst och i bergen mitt emellan råder ett eget mikroklimat med snöstormar in på vårkanten och apropå det där med får så är lamningssäsongen ofta en eller två veckor senare här än den är i Vale of York och andra låglandsområden i trakten och flera veckor senare än i södra England. Har du sett Emmerdale på TV så har du fått se glimtar av det här området, iallafall under 70-talet när utomhusscenerna verkligen visade hur det såg ut.

reethswale
Utanför Reeth

Penninerna har naturligtvis annat än får och inte minst en spännande geologi med en massa droppstensgrottor att besöka utanför var och varannan by och äventyrsturismen är stor för de som vill utförska grottorna men också vandra och klättra. Här finns också blyfyndigheter vilket redan romarna visste och ser du stugor ute på hedarna som inte har några stora fähus så kan de mycket väl ha varit hem åt familjer som jobbade i gruvor mitt ute i ingenstans. Gruvor som ofta gav dem blyförgiftning och när de till slut stängde av olönsamhet fick familjerna flytta till regionens storstäder och tränga ihop sig vid någon textilfabrik istället.

Mellan alla berg finns det naturligtvis dalar och där hittar man de större byarna. Som så många ställen på landet har priserna på hus i dessa byar skenat så att den lokala ungdomen knappt har råd att bo kvar när de flyttar hemifrån utan husen går som semesterboende åt rikare stadsbor. Inte som i Småland där tyskar och danskar istället hjälpt till att hålla en del byar levande.

Den här filmen är från Hope Valley Line som är järnvägslinjen mellan Manchester och Sheffield och den är tagen i februari när det fortfarande ligger snö här och där på topparna. Det här är gränslandet mellan Yorkshire och Derbyshire och här hittar man byar som Hathersage där Charlotte Brontë vistades och Lille John i Robin Hood har sin gravplats och där man kan gå längs vandringsleder upp i bergen. Längre söderut finns nationalparken Peak District och norrut Yorkshire Dales. båda med fantastiska vyer överallt. Jag har redan skrivit om Castleton i Derbyshire och kommer att fortsätta med Bakewell, Hawes, Reeth, Pateley Bridge, Barnard Castle och flera andra framöver. Under tiden får ni här se hur en vinterdag kan se ut i The Pennines med en och annan järnvägsbro i vägen.

2 kommentarer

  1. Jajamän, här är det vackert 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog