Doctor Who fyller 50!

Tänka sig så gammal han blivit och ändå vet hans följare att 50 inte alls räcker för att beskriva hans liv. Idag är det äntligen dags för britterna och resten av världen att få se The Day of the Doctor som för ovanlighetens skull även visas på bio. BBC Entertainment visar den utanför Storbritannien men av någon anledning inte i Sverige, Norge eller Danmark.

Doctor Who är världens längst visade science-fictionserie och en av de mest populära serierna i brittisk TV historia alla kategorier. Serien startade den 23 november 1963 hos BBC som nog inte anade vilken succé det skulle bli. Sedan dess har inte mindre än elva skådespelare gestaltat doktorn men det gör aldrig något att de varit många eftersom ingen vet vem han är iallafall och han återföds alltid som ny efter svåra skador. Däremot har tittarna såklart haft sina egna favoritskådespelare precis som när det gäller Bondfilmer, mycket beroende på vilken generation man tillhör och om man uppfattar doktorn som gammal fadersfigur eller ung och cool. Först i raden var William Hartnell som tillhörde den första kategorin. Han efterträddes av en mer bohemisk doktor i Patrick Troughtons exempel. Jon Pertwee tog över och följdes efter en tid (doktorn byts efter 3-4 år sisådär) av Tom Baker som är den som vi svenskar först fick se när Doctor Who smög sig in på kabel-TV en gång i världen. Han kändes igen på sin extremt långa, randiga halsduk. Baker fick vara en väldigt äventyrlig doktor ovanligt länge och har blivit en ikon i brittisk media. På internet finns det saker om honom i alla möjliga roliga sammanhang på grund av hans karaktäristiska röst och populäritet. ”You may be a doctor, but I’m THE doctor” är en replik från den här tiden som syns på många t-shirts. Det ryktas att Baker gör ett inhopp i jubileumsfilmen idag.

Fyra doktorer till gjorde sin entré innan det var dags för Christopher Eccleston som blev kortlivad men ändå gjorde intryck genom att vara en distinkt ”northerner” med nordengelsk dialekt och repliker om det fina med norr, en stor sak i ett England med klara skillnader mellan nord och syd. Efter honom kom skotten David Tennant som vi senare lärde känna genom serien Broadchurch och nuvarande doktorn spelas av Matt Smith. Varje doktor träffar på en eller flera kvinnor på sin resa och har komplicerade förhållanden till dessa. Annars får kvinnorna lika ofta uppträda som smarta fiender i den här serien. Inte säker på hur jag förhåller mig till detta så jag har valt att bara titta och försöka hänga med på cyberutmaningarna.

Doktorn är en så kallad Time Lord och reser genom olika tid och rum och detta oftast genom att gå in i sin TARDIS (”Time and Relative Dimension in Space”). En Tardis ser på utsidan ut som de gamla blåmålade poliskontor som tidigare fanns utplacerade i många gathörn. Idag finns nästan inga kvar men brittiska lantmäteriet Ordnance Survey tog faktiskt lagom till jubiléet fram en Tardis-karta över var de finns kvar och mest känd är nog den utanför Earl’s Court tunnelbanestation i London. Inuti en doktors Tardis finns det betydligt mer plats än det ser ut att göra och idag är det ett begrepp i det engelska språket att något är som en Tardis när det har plats för mer än man tror.

TARDIS
En tardis. Foto: WikiCommons
dalek
Skrämmande dalek Foto: WikiCommons

Varje doktor har sina egna monster att slåss mot med olika svårigheter beroende på typ av doktor men gemensamt för dem alla utom i de första delarna är ärkefienderna Daleks som rullar fram pansarklädda med sina skrikande elektroniska röster. De har gjort sig kända för sitt rop ”Exterminate!” medan doktorn drabbas på olika sätt av deras framfart. Även Cybermen förekommer i många omgångar och just dessa två fiender är de som oftast finns att köpa i olika varianter i affärerna om du är ett stort fan. Vem har inte drömt om att vakna till en väckarklocka som skriker exterminate?

Just nu råder det alltså Doctor Who-feber i hela Storbritannien och till och med köksbutiken Lakeland som jag skrev om häromdagen säljer kakfat och partyprylar med doktorn och hans fiender. Vill du uppleva mer Doctor Who så går det att åka till Cardiff där serien spelas in och besöka The Doctor Who Experience. Inget jag har gjort själv men är du galen i serien kan du kanske ha kul. Likaså finns en Doctor Who-butik i Londons West Ham. Annars kanske det räcker med trailern till dagens evenemang:

Uppdatering november 2022: The Doctor Who Experience har varit öppen och stängd i omgångar beroende på hur serien sänts och senare Covid. I skrivande stund är den stängd igen så kolla hemsidan noga om du är sugen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

lite mera rosa

vardagslyxen – nära & långt borta

Skriv & Res med Therese

Therese Fredriksson, författare. Älskar resor, författande, böcker och kulinariska upplevelser. Gärna i kombination.

The London Foodie

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Hattrick

En blog om damfotboll av Rainer Fussgänger

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Bortugal

Borta men hemma. En blogg om en familj som längtade bort och hittade hem.

People in the Street

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Att resa-podden

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Matochresebloggen

Bloggen om England och övriga Storbritannien

Ladies Abroad

Reseberättelser, resetips och resefoton

Travel on a Cloud

Bloggen om England och övriga Storbritannien

City Lover Reser

Bloggen om England och övriga Storbritannien

JENNIFER STROUD

Bloggen om England och övriga Storbritannien

The Cornish Bird

Cornwall's Hidden History Blog